Els meus esportistes

TW
0

Com que no som ni tampoc me sent espanyol, o com que només ho som per carnet imposat i perpètua garrotada, fins fa poquíssims dies he viscut amb una incomoditat bastant molesta i problemàtica el fet que m’apassioni l’esport. La incomoditat, és clar, sobretot me prenia quan se celebrava alguna competició internacional, com l’Eurocopa del passat mes de juny o els Jocs Olímpics d’ara mateix. Abans, no sabia a favor de qui havia d’anar. Anar contra Espanya és sempre una opció, i encara la practic amb saludable bel·licositat i irònic fervor; però només anar contra qualcú és cansat i embruta, no és gens recomanable convertir-ho en costum, les passions negatives no convé que siguin ni les que més ens exalten ni les que més ens guien. Per tant, jo necessitava trobar amb urgència qualque país a qui donar suport.

El problema és que l’esport és eminentment una qüestió de vísceres, de sentiments sense mescla, d’ardors desbocats. I tant les vísceres com els ardors i els sentiments primaris no poden ser elegits ni negociats. Vull dir que no és gens fàcil anar sincerament a favor d’un combinat nacional que, si bé no és el que representa el país que t’humilia i et menysprea i et vol exterminar, tampoc no és el del país que estimes i sents com a propi. Puntualment i mig en broma, un pot decidir o fer veure que donarà suport a un combinat nacional que, per unes raons ics, li cau més simpàtic que els altres. Abans del Mundial de Futbol de França 1998, per exemple, vaig decidir que la meva selecció durant aquella competició seria la de Jamaica, per les aèries raons vegetals que el lector viciós o perspicaç sabrà endevinar. Però ja se sap que, sobretot en matèria esportiva, la simpatia és a la passió el que una encaixada de mans és al sexe tàntric. Vull dir que, al cap d’un partit, l’entranyable periple mundialístic dels jamaicans ja m’importava poc més que un rave.

Seguia estant necessitat, per tant, de trobar un combinat nacional que, al nivell oficiós però satisfactori dels sentiments arravatats i de les passions fàcils, substituís o suplantés el país que no em deixen tenir. Públicament puc dir que, durant els presents Jocs Olímpics de Beijing, he trobat per fi la meva selecció, la que me fa vibrar amb els seus talents i la que m’emociona amb el seu himne: la selecció dels Estats Units d’Amèrica. Que trampós, segurament me retraurà qualcú, has triat els millors: així és molt covard i molt senzill donar-los suport. Fals! No perquè siguin els millors, és més fàcil donar-los suport. La literatura americana avui també és la millor del món, però encara hi ha molts pretesos intel·lectuals que la consideren banal i light; la història americana també és –tot i els innegables clarobscurs– la més gloriosa i exemplar, però encara és general la idea que els EUA s’han construït a base de misèries i atrocitats; l’estructura política americana també és la més democràtica del món civilitzat, però encara són majoria els que creuen que Amèrica és un imperi perillós i criminal... Per tant, és fals que la seva aclaparadora superioritat faciliti anar-los a favor.

El que sí que és veritat és que, també en l’esport, els americans són els millors del món. Basta veure les esmaixades de Kobe Bryant i les braçades de Michael Phelps. Basta veure com brilla el seu medaller. Basta comptar quantes vegades, d’ençà que han començat els Jocs, ha sonat l’himne i ha estat hissada la bandera de "la terra dels lliures i la llar del valents".