La culpa és dels catalanistes

TW
0

El perill més preocupant de les ofensives que, periòdicament, l’espanyolisme llança contra tots aquells que no som castellano-espanyols és que ens serveixin d’excusa per oblidar que, ara que vivim en un règim democràtic, els primers responsables de la nostra complicada situació som nosaltres mateixos.

Prenguem com a exemple —de nou— el tema de la llengua. D’ençà que es féu públic el Manifiesto por la lengua común, és molta la gent indignada perquè una tropa d’intel·lectuals pretenen fer creure, des del cinisme més prepotent i incendiari, que el castellà està amenaçat a les comunitats autònomes amb dos idiomes oficials, quan és evident que l’amenaça recau en sentit contrari.

Nombroses estadístiques ho confirmen, però basta sortir al carrer per comprovar que, tant a les Illes Balears com a Catalunya, la presència del català ha retrocedit molt durant els darrers anys. La populosa immigració més recent ha adoptat majoritàriament el castellà com a llengua útil per integrar-se en la societat d’acollida, i els adolescents el fan servir amb exclusiva naturalitat com a llengua d’oci i de relació.

¿Algú vol creure que això és així bàsicament per culpa de l’espanyolisme i de tots els manifiestos que, de la Transició ençà, s’han anat impulsant? Molt bé, que ho pensi. Tendrà la consciència més tranquil·la, però s’equivocarà de mig a mig. Almenys a Catalunya, on a cada contesa electoral hi ha com a mínim un milió de persones que voten per opcions més o menys nacionalistes catalanes, els primers culpables del retrocés de la llengua són els propis catalanistes.

No ens facem el despistat: ¿algú creu realment que, si tots els votants de CiU i Erc anessin per la vida parlant sempre en català, l’ús de la llengua seria avui tan alarmantment baix? (A Mallorca, la culpa dels catalanistes —mallorquinistes— és escassa, o molt menor, perquè sempre han estat en desvalguda minoria.)

És evident que molts castellanoparlants tenen una actitud hostil contra el català. Però també és evident que n’hi ha molts que no la hi tenen, i que no tenen cap problema a canviar de llengua o a mantenir una conversa totalment bilingüe, si el seu interlocutor se’ls adreça en català sense proselitismes, amb civilitzada naturalitat. El problema és que molts suposats catalanistes, els quals deuen tenir psicologia de ca apallissat, no ho fan.

Duc anys fent entrevistes, he entrevistat molts dels escriptors catalans més prestigiosos i alguns dels més prometedors. El lector es posaria les mans al cap si sabés quants n’hi ha que canvien d’idioma per comanar un cafè a un cambrer immigrant. Després, això sí, molts escriuen a la premsa fent-se passar per heroics paladins de la causa, i tots es queixen indignats perquè els polítics i les institucions no fan prou per salvaguardar i promocionar la llengua.

Molts catalanistes, veient el suport unànime que ha rebut el manifiesto en tots els estrats de la societat espanyola, es planyen que hi hagi tantíssima gent disposada a signar un document trampós que només proclama falsedats i que significa una amenaça directa contra el català. Que no es planyin. Per molt que s’emboliquin amb la bandera, ells també el signen. Cada dia.