algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Ramaderia

En parlar de sector agrari i ramader molta de gent ho fa atenent una espècie d'enyorament d'un temps passat que sempre fou millor, i no tenint en compte que es tracta d'una activitat econòmica, amb una gran transcendència social i ambiental.

Agricultura i ramaderia es troben íntimament lligades al territori i al paisatge cultural. En principi, amb el tema de la ramaderia, per exemple, ovina el negoci havia de ser redó: poques inversions, condicions climàtiques correctes, baixos costos de producció, etc. De fet, un «parc» d'uns 300.000 animals a les Balears demostrava que el negoci hi era. Ara bé, quan es comencen a pagar preus molt baixos als pagesos -tot i que els preus al consum pugen-, quan els ramaders tenen dificultats per fer arribar els seus productes als mercats, quan els marges comercials disminueixen, quan la carn de les grans superfícies arriba de Nova Zelanda o Xile -tot i que no ho digui l'etiqueta-, quan la carn es compra a grans centrals estatals on els productors locals no tenen cabuda -amb la qual cosa, de cada vegada depenem més de fora-, quan es produeixen canvis en el consum i els hàbits de vida -menjar preparat-, quan pugen els cereals, quan puja l'energia, quan pugen els fertilitzants, quan passen totes aquestes circumstàncies no ens ha d'estranyar que el sector entri en una crisi profunda. Evidentment el problema requereix mà de metge, consciència social i acció pública decidida. Massa són les dificultats amb les quals es troben els nostres pagesos i no poder lluitar en solitari contra totes. La col·laboració de la Conselleria d'Agricultura és fonamental, però les campanyes entre els consumidors també. Avui compram una carn que, en la majoria d'ocasions, no sabem d'on prové, quines substàncies incorpora, com han estat alimentats els animals, etc.Jugar la carta de carn de les Illes Balears/carn de qualitat, sembla fonamental.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.