cielo claro
  • Màx: 31°
  • Mín: 23°
27°

Els perills de la carretera

Els humans som uns éssers ben especials. Dins el món animal podríem trobar caramulls de mostres de comportaments arriscats, però sempre per necessitat. El de supervivència deu ser l'instint més generalitzat i possiblement també el més important. Si per aconseguir viure un mateix o els propis descendents no queda més remei que exposar-se a qualque risc, idò es fa, però si es pot evitar, no es fa.

Les persones, emperò, no som així: hi ha gent que es posa en perill sense cap mena de necessitat, simplement perquè el risc li produeix plaer. Sabem que allò que feim pot tenir molt males conseqüències, però així i tot ho hem de provar. En podriem trobar prou exemples, però avui em vull referir específicament al tema de la circulació. Sovint ens topam amb conductors que menen d'una manera temerària, com si no els importàs gens ni mica la seva vida, i que, de retruc, també posen en perill la dels altres.

Avui mateix he llegit la notícia de la detenció d'un automobilista que anava a dos-cents deu quilòmetres per hora per una autopista. No és l'únic cas. Els darrers mesos he llegit o sentit altres malifetes semblants. I encara n'hi ha de més greus, com circular en sentit contrari per l'autopista. De tant en tant també n'aglapeixen qualcun que ho fa o, més trist encara, no són a temps d'aturar-los, amb les nefastes conseqüències que se'n solen derivar per als qui ho practiquen i, generalment, també per a qualque innocent que té la mala sort de topar-s'hi.

Darrerament les lleis han tornat molt més severes per als qui infringeixen greument les normes de circulació, possiblement perquè els legisladors han reparat l'augment d'aquest tipus de comportament i han provat d'aturar-ho d'aquesta manera, que no sé si és la millor o no.

Ara, com a mínim la gent s'ho pensa més a l'hora d'agafar el cotxe si ha begut un poc. Les multes fiblen, et poden llevar punts del carnet i, fins i tot, pots haver d'ingressar a la presó. Tanmateix n'hi ha que no ho entenen. L'altre dia vaig veure un programa de TV3 sobre aquest fet. Hi entrevistaven algunes persones que havien hagut de patir presó per haver menat begudes. La majoria ho trobava injust i no ho acceptava, però quedava clar que aquesta és una bona mesura per dissuadir aquesta mena de comportaments. Per increïble que sembli, fa més por que et llevin el carnet o que et tanquin, que no que et matis o matis qualcú!

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.