algo de nubes
  • Màx: 24°
  • Mín: 21°
22°

No mireu el ¿debat?

D'avui en vuit, tots nosaltres ja sabrem amb qui haurem de conviure els propers quatre anys. La incògnita de la Moncloa estarà resolta i nosaltres, més contents que uns gínjols, ens dedicarem al de sempre: sobreviure com millor puguem. Abans d'això, avui vespre hi haurà un caramull de cadenes de televisió i de ràdios que transmetran en directe el debat 2 entre Zapatero i Rajoy. Què voleu que vos digui, vist el primer, aquest té tan poc morbo com un partit entre l'Almeria i el Múrcia, incapaç d'estimular ni tan sols els amants del futbol pel futbol, independentment de qui jugui.

Mentre tot això passa i se cerquen alternatives per poder dir allò de «jo no he vist el debat perquè no m'interessava gens ni mica» se suposa que els policies locals de Manacor ja deuen tenir localitzats, fitxats i tancats els autors de l'agressió feixista a l'efígie del batle republicà Garanya; que a Muro s'hauran anat calmant els ànims gràcies a la detenció dels responsables de les agressions sexuals i a la sàvia intervenció del rector del poble; i que a Sineu s'han pres mesures (serioses, no aquestes collonadetes políticament correctes) contra els joves que practiquen la política d'acolloniment a l'institut.

Mentre es van buscant alternatives per no veure el debat que exclou dels mitjans públics tots els altres partits que també es presenten a les eleccions (beneïda democràcia americana!) se suposa que discursos com el de la presidenta Munar en defensa de l'única llengua pròpia de les Illes no s'hauran de repetir perquè la normalitat serà poder entrar a les comissaries a qualsevol lloc de les illes (si els policies nacionals de Menorca no en saben que n'aprenguin, que ja va sent hora) i parlar en català i posar les denúncies en català i que els sospitosos i els acusats siguin els altres, els que no la parlen, els que no s'integren.

Perquè estic segur que en el debat no se li demanarà a Rajoy -i tampoc a Dolors Nadal, i tampoc a Maria Salom i tampoc a...- si el seu examen per a immigrants afecta també les migracions internes, té caràcter retroactiu, i la llengua i la cultura pròpia que s'han de conèixer són les de la comunitat d'arribada. Perquè si se li demanàs i la resposta fos afirmativa i hi hagués documents notarials signats, per ventura es podria pensar a votar-lo (més que res perquè seria cert que crearia ocupació, imaginau-vos centenars d'examinadors fent proves d'avaluació de català i coneixement de la realitat insular als milenars d'espanyols que viuen a les illes i que no s'hi han integrat, hi hauria feina per a anys. I a Catalunya. I a Galícia. I a Euskadi. Per ventura sí que en Rajoy vol crear ocupació).

Perquè estic segur que a Zapatero no se li demanarà per què no han tornat els papers de Salamanca, per què ha prostituït la llei de la memòria històrica, per què ha apujat el preu del pa o per què els Institutos Cervantes no promouen la totalitat de les llengües d'Espanya arreu del món o per què no defensa la Constitució en el tema lingüístic tal com és la seva obligació.

Perquè estic segur que, tal com va passar la setmana passada, avui no veurem un debat, perquè per debatre se n'ha de saber i hi ha d'haver un moderador intel·ligent, prudent i que no estigui censurat pels dos que volen aspirar a ser a la Moncloa dilluns que ve. Els debats només es produeixen en societats intel·ligents, plurals i democràtiques. Tres adjectius que no són a les agendes d'avui vespre. Apagau la tele.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.