algo de nubes
  • Màx: 28°
  • Mín: 22°
23°

Els Estats Units d'Amèrica i l'Europa dels Pobles

Quan va haver acabat la I Guerra Mundial, els Estats Units decidiren protegir les nacions que exerciren del Dret a l'Autodeter-minació i es proclamaren estats independents. Amb la caiguda del Mur de Berlín, igualment Amèrica va fer costat a les noves nacions independents que sortien damunt el mapa d'Europa. Ara, amb la proclamació de Kosovë com a estat independent, els americans, de bell nou, fan costat a un poble europeu que decideix lliurement dotar-se d'un estat. A més, Kosovë compta amb el suport de les principals potències europees -Alemanya, Gran Bretanya, Itàlia i, fins i tot, la caparruda França-. Sèrbia, que vol retenir el Kosovë fermat per força tant si vol com si no, tan sols ha trobat, dins la Unió Europea, l'ajut de Xipre, Espanya i Bulgària.

El mapa polític d'Europa com més va més s'assembla al mapa de l'Europa dels Pobles. Fa poc més de vint anys, aquest projecte era una quimera de la qual tothom se'n reia. Però resulta que, els darrers vint anys, Europa ha vist néixer quinze nous estats. Un cada any i mig de promig. A l'Europa Occidental, hi ha Flandes, Escòcia, el País Basc i Catalunya que, uns més que els altres, han començat el camí de cap a l'emancipació nacional. Hi ha ningú que pugui dubtar que Europa és entrada de ple en una nova era? Una característica comuna que presenten tots els pobles que assoleixen la independència, és que compten amb el suport de qualque aliat exterior. No es conformen amb anar tira-tira amb pactes amb les forces polítiques més comprensives i bones al·lotes de la nació dominant.

Els americans n'han fetes de molt lletges a Sudamèrica, al Vietnam i a molts d'altres punts del planeta. Però, a Europa, és just reconèixer que hi han fet molt més bé que mal. No tan sols han impedit que en Hitler o n'Stalin se'n fessin amos, sinó que han fet costat a les nacions que s'han independitzat. I varen ser els americans, i no els europeus, els qui aturaren els anys norantes el genocidi que Sèrbia feia a les nacions que retenia sota el seu jou.

Així com aquests dies hem vist manifestacions sèrbies on hi havia banderes espanyoles, no comença a ser hora que, als nostres actes independentistes, qualcú tengui el coratge d'alçar la bandera dels Estats Units d'Amèrica? Hi podem perdre res?

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.