algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 12°
13°

El debat dels badocs

Dilluns passat vaig contemplar, com un badoc més, el debat televisiu entre Rajoy i Zapatero. Parlaren de moltes coses i, lògicament, esmentaren pocs problemes dels que afecten les Balears. Ni els partits de futbol del segle han tengut la publicitat dels enfrontaments entre els dos candidats. Els organitzadors del primer assalt varen saber vendre la moto i els del segon remataran la jugada de cap. Hi deuen guanyar molt amb aquests espectacles televisius, però els drets de les minories hi ha perdut moltíssim. Els dos telepredicadors, dirigint-se a una càmera frontal, amollaren un missatge de telebotiga digne de ser analitzat. La història de la nina que un d'ells va amollar semblava de rondalla. Ho hem pogut veure, en petit i sense audiència, als pretesos debats casolans i quedà plenament ratificat al gran debat: això únicament són monòlegs. O sigui, el que perseguien els seus responsables. Per a més afegitó, totes les cadenes aporten, als pocs minuts, resultats d'enquestes urgents que abans de començar ja tenen triat el guanyador. Els imprescindibles tertulians del seu pa fan sopes i el bunyol surt rodó i amb forat.

n n n

JOC DE SORT, JOC DE BADOC. Però enfora d'aquestes consideracions -i vist que demà se n'espera un altre d'iguals o semblants característiques- s'hauria de denunciar aquest tipus de confrontacions, que no respecten cap tipus de pluralitat. Pel que tenc entès, el règim constitucional espanyol és parlamentari i en unes eleccions generals el que es trien són diputats i senadors. Les eleccions de diumenge no són unes eleccions presidencials, sinó legislatives. Per tant, projectar la imatge que les eleccions són únicament cosa de dues llistes és un frau al sistema electoral i al mateix règim parlamentari.

n n n

AIXÒ NO ÉS AMÈRICA. Dia 9 de març no es tria directament un president del Govern, sinó que aquest sortirà d'una votació que s'haurà de fer posteriorment al Congrés dels Diputats, en la qual poden tenir un poder determinant petites formacions que es veuen excloses d'aquest model de debat. En un sistema com el francès o l'americà, presidencialistes, en el qual hi ha unes eleccions presidencials i dos candidats a president, un debat a dos té sentit. Aquí no. Les paperetes posen ben clar que el pròxim diumenge elegirem diputats i senadors de diferents candidatures.

n n n

PUBLICITAT ELECTORAL. Per això, els espais promocionals dels debats que emeten les diferents televisions sobre els mateixos debats són, pura i simplement, publicitat electoral encoberta que s'hauria de descomptar dels temps que els concedeixen, igual com ho són els programes d'anàlisi i valoració que es fan sobre aquests debats a posteriori. Tot plegat, una injustícia per a la resta de formacions polítiques, més petites, permesa i avalada per unes juntes electorals que també fan el badoc. O s'ho miren de lluny. Mentre nosaltres -badocs panxacontents- seguirem mirant, demà, una nova entrega i tot restarà a punt per diumenge dia 9, sant Pacià, que és el primer sant que es va afaitar, advocat de la paciència. Com demana la seva invocació, doneu-me paciència sant Pacià, que sou el millor sant que hi ha.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.