nubes dispersas
  • Màx: 12.89°
  • Mín: 7.47°
12°

Quan la lluna està en rodó, a consultar l'almanac en abundor

Arriba el temps dels almanacs. Durant el mes de novembre pronosticadors i estelers comencen a treure els seus escrutinis sobre el temps que farà l'any que ve. Les prediccions es publiquen a aquest tipus de publicacions que antigament es penjaven a un lloc ben visible de les cases. Les pàgines del calendari eren les més usades, juntament amb les informacions de caràcter agrícola. Els illencs d'abans utilitzaven els almanacs com avui nosaltres les agendes. Els parenòstics ens informen de quan s'han de sembrar o plantar els arbres, del millor moment per a recollir la collita o del temps adequat per a conrear un hort. S'hi troben també informacions per al bon cuinar i, per descomptat, ens anticipen el temps del futur.

AGUANTEN UN ANY SENCER. Els almanacs foren pensats especialment per als pagesos. Reunien tot tipus d'articles: des de la indústria dels adobs a la patata que es conreava. No hi podien faltar els anuncis dels distribuïdors o els fabricants de maquinària. Per a realçar els textos s'empraven gravats de fusta que proporcionaven nombroses il·lustracions. Ara que hi ha tota classe de propostes informatives, tan efímeres sempre, encara no s'ha pogut superar una publicació que aguantava les ventades de tot un any, les sequeres i les pluges.

ELS ALMANACS O LA SAVIESA DEL TEMPS. Els pronòstics actuals han heretat una part de l'antiga tradició. Són moltes les persones que acudeixen a les seves pàgines per a orientar-se, per fer les matances o sanar els porcs, per a empeltar un arbre o per a posar en pràctica les seves receptes culinàries. No han variat gaire el seu estil per a presentar els pronòstics del temps, el santoral o divertir els lectors. No passen de moda. Han sabut resistir el pas del temps i els embats de la tecnologia.

LLUNA VELLA PER FER LES MATANCES. La Lluna vella d'aquests dies és molt adequada per a fer la matança del porc. Dissabte que ve hi haurà el quart Minvant a la una i 44 minuts del migdia. Els calendaris populars preveuen temps en calma, amb boirades de canaló, d'aquelles del cap de tres dies saó, a vegades sí a vegades no. Dimarts, dia 27, es recordarà el savi Ramon Llull i divendres que ve és Sant Andreu, conegut com a patró dels pescadors i del poble de Santanyí. S'ha d'abrigar i alimentar bé les ovelles. Recorda la dita que si la tardor és breu, l'hivern arriba per Sant Andreu.

SANTA CATALINA, UN MES REFINA. I tot el món inclina. No hi ha dubte, és la festivitat bona de la setmana. Santa Catalina, patrona dels filòsofs i associada a l'ambient fred, arriba tot just quan falta un mes perquè arribi Nadal. S'ha d'endolcir la vida a base de bunyols amb mel. D'aquella que fan les abelles, que a vegades sembla que no tota la mel ho és, d'abella. Si heu de tallar fusta amb aquesta lluna vella, serà de molta durada. S'haurien de podar les pereres i aviat serà necessari eliminar les males herbes. Treis patates i naps i posau terra nova als arbusts malaltissos. Dissabte que ve és Sant Eloi, del qual s'assegura que si el dia és molt fred durant quatre mesos tendrà gran força la fredor.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.