algo de nubes
  • Màx: 18.04°
  • Mín: 14.72°
16°

Finançament

No en sortim d'unes i ja ens ficam a unes altres, parlam de les eleccions. Les properes eleccions al Congrés i al Senat estaran marcades, una vegada més, pel bipartidisme, les coalicions preelectorals, i la capacitat de despesa dels partits.

Avui comentam el darrer element, el tema econòmic. Unes eleccions poden costar aproximadament des de 400.000 euros fins on volguem. No hi ha límit de despesa, però és evident que els partits tenen el límit en la seva pròpia capacitat d'endeutament. Pensem que, fins i tot, hi ha partits on són els candidats els que avalen els crèdits bancaris necessaris per dur a terme una campanya. Tenim, doncs, una democràcia que ja parteix d'una greu situació de desigualtat a l'hora d'encarar el seu element clau: les eleccions. Mentre no es fixi una quantitat econòmica, igual per a tots els partits, per fer la campanya electoral, no hi haurà una justícia equitativa. Avui, els resultats electorals són, de manera generalitzada, directament proporcionals a la capacitat de despesa de cada un dels partits que es presenten als comicis. I aquí rau una de les injustícies que fan desequilibrar la balança.

Si continuam amb el tema econòmic no podem oblidar la manera de finançar els partits. Ja hem esmentat, el sistema dels crèdits avalats pels candidats, però això, evidentment, no basta en el cas d'aquells partits que gasten milions d'euros en la seva campanya. Per evitar les mangarrufes és necessari una Llei de finançament de partits, tal com existeix a Euskadi. Per tal que els comptes siguin clars i nets hauria d'haver un finançament públic dels partits. Es veu, però, que n'hi ha que no estan interessats en tanta claredat i netedat.

El tema no és gens senzill, però cal agafar el bou per les banyes per tal de crear un sistema electoral més just, més públic, més clar i més equitatiu.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.