cielo claro
  • Màx: 17.04°
  • Mín: 11.13°
11°

Un rosari per a Fiol

Ja que per aquestes dates és costum regalar rosaris, aprofitarem per regalar-n'hi un al senyor Francesc Fiol. En comptes de regalar-li un enfilall de bombons i peces de dolceria, l'obsequiarem amb un enfilall de preguntes i, sobretot, respostes. Que darrerament sembla mancat d'aquestes.

Vagi per endavant que fa molts anys que conec el senyor Fiol, que si no ho record malament me'l presentaren a una tertúlia al bar Güell. Després hi vaig tenir tractes quan ell era el responsable de la Policia municipal de Palma i, la veritat és que, personalment, l'opinió que tenia del senyor Fiol no era dolenta.

«Quina opinió li mereix al molt hble. sr. president del Govern que la Generalitat de Catalunya subvencioni, amb més d'un milió d'euros, una entitat de les Illes Balears com és l'Obra Cultural Balear?», demanava l'altre dia el senyor Fiol. La resposta a la pregunta li va fer el vicepresident del Govern, Albert Moragues.

A un servidor, la pregunta li suggereix moltes respostes i qualque pregunta.

1 - És tota una novetat que Fiol es refereixi a l'Obra Cultural Balear com «una entitat de les Illes Balears». Abans era més freqüent dir que era la cinquena columna catalanista i altres barrabassades.

2 - A la seva pregunta, el senyor Fiol s'oblidava de ressenyar que la suposada subvenció d'un milió d'euros de la Generalitat és en realitat un conveni per als propers quatre anys.

3- És lògic que la persona que sent conseller d'Educació i Cultura ha fet més en contra de la nostra cultura, de la nostra llengua i del sistema educatiu, vagi també en contra de l'entitat que més ha fet per tot allò.

4 - La pregunta que s'hauria de fer el senyor Fiol no és la que va formular l'altre dia, sinó per què el Govern del qual ell era el màxim responsable en polítiques lingüístiques, culturals i educatives va ser incapaç d'arribar a cap acord amb l'OCB i, en canvi, altres institucions com el Govern espanyol, el de la Generalitat de Catalunya, els consells i els ajuntaments de diferent signe polític sí que ho feren. Sembla obvi que hi havia la consigna d'ofegar l'OCB.

5 - El Govern del qual formava part el senyor Fiol sí que va ajudar econòmicament entitats que treballen contra l'Estatut d'autonomia.

6 - El Govern del qual formava part el senyor Fiol sí que va ajudar econòmicament entitats i empreses d'altres comunitats i no va tenir cap problema a firmar convenis de 6 milions d'euros anuals amb l'empresa navarresa Sociedad Abarcas Sports S.L., per exemple.

7 - Des d'òrgans dependents de la Conselleria que dirigia el senyor Fiol es va pagar 1,2 milions per l'operació electoralista de presentar la maqueta de la proposta de palau de l'òpera.

El rosari podria ser molt més llarg, però ens aturarem aquí perquè voldríem comentar el lamentable espectacle que dimarts passat ens oferiren al Parlament el senyor Fiol i (encara més sorprenent per mi) el senyor Jaume Font, que no ajuda precisament a allò tan tòpic i que ens repeteixen tan sovint «d'acostar la política als ciutadans».

No tenc gens d'interès a allargar la polèmica, però crec que els fets demostren que, nervis per la situació interna del PP a part, hi ha gent interessada que el debat sobre la nostra llengua i la nostra cultura acabi com el rosari de l'aurora, però aquesta gent ha de saber que hi ha altra gent, més responsable, que ho impedirà.

Sigui com sigui, avui li enviam aquest rosari al senyor Fiol.

Tot i que dimarts passat, més que com un «fiol», es comportà com un «padrino».

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.