Un, sempre atent al magisteri dels majors, solia acceptar
aquella dita referida als viatges com a element educatiu. De bon de
veres era cosa donada per sabuda i en pasturar fora de la terra,
ulls vius i a punt d'aprendre coses. Tot era habitual i ben
necessari. No debades, des de l'antiguea més llunyana els viatgers
aprenien noves coneixences i solien trametre-les a la gent. Tenim
proves fefaents que els mallorquins sentien una especial veneració
per moure's per la mar que enrevolta i que no és element separador,
ans el contrari.
Podríem esmentar molts de casos des dels alfaquins musulmans que
amb l'excusa de la peregrinació a la Meca es passaven anys i anys
fent el rodamón, arribant fins i tot a la remota illa de Zanzibar
com féu un dels molts oblidats personatges d'aquella època
marginada. Aquell paisà nostre, de tornada, sojornant devers
Bagdad, va caure del camell i es rompé l'ansa del coll i, pura
lògica, no pogué tornar a casa. Caure del camell mil i pico d'anys
enrere devia ser quelcom semblant al que passa ara per aquelles
rodalies, on no són, precisament, camells esprius els que ocasionen
malifetes.
No voldria eternitzar-me amb els comentaris, emperò l'exemple de
Ramon Llull al segle XIII, Jaume Ferrer i Anselm Turmeda al XIV,
Jordi Pont al XV, viatger entusiasta que a cada etapa del seu
viatge envers Flandes havia de canviar el llaç del seu capell o més
a prop de nosaltres Pere Espanyol, sogre de l'anterior, piratejant
per aigües de l'antiga Romania mediterrània o els il·lustrats que
en el segle XVIII feien el grand tour com si fossin milionaris
petroliers pasturant per la vella Europa, són fites a tenir en
compte sobre aquest tema on ensenyament i gaudi formaven una bella
combinació. Cal recordar, emperò, que no és el mateix viatjar que
fer turisme. En el primer cas hi ha un element didàctic; a l'altre,
prendre el sol i fer bronze.
Ara ja no passen coses semblants. Això sí, passen coses i no
sempre les coses que passen serveixen de lliçó. Fins i tot gosaria
afirmar que millor seria que no passassin, emperò, el fat inicu no
és propici i no ens allibera de tal desveri. Més aviat produeixen
un desficiament i una agrura que deixa mal gust de boca.
Tal cosa la vaig intuir en una ocasió quan desitjant tastar les
famoses 'mantecadas' d'Astorga, carregades de dolces perspectives,
vaig comprovar que la pastisseria que les fabricava portava el
rètol de 'La Mallorquina'. Aleshores vaig veure que les coses no
rutlaven de manera adient. Mantecadas d'Astorga fetes per La
Mallorquina a la pròpia vila d'Astorga! Vaig pensar que tal cosa
era una de les moltes incongruències de la vida moderna semblant
als gelats de La Menorquina fets a Canàries a causa de les virtuts
o vicis de la globalització que deixà de ser un producte alaorenc
de categoria i d'altíssima qualitat per convertir-se en ...
Deixem-ho estar. És millor no fer comparances perquè els productes
generats per les modernas aplicaciones de la refrigeración
industrial, S. A. res tenen a veure amb aquell sorbet de gin que
tan sols podies ensaborir a Menorca. Sortosament la fórmula no va
entrar en la barrina i així es deslliurà de la prostitució
industrial, malgrat que ara no el puguis tastar ni a Menorca ni a
cap altre indret. Què hi farem!
Recentment la mesura ha vessat quan fa poc a un indret
paradisíac m'oferiren, a l'hora de la berenada matutina, un
producte embolicat en plàstic que portava el rètol de 'Ensaimada',
així a la forastera. El poc pèl que em queda sobre el cap es posà
tens com les pues d'un eriçó. Ensaïmada? als Picos de Europa, més
concretament a la vall de Valdeón, un lloc encisador, emperò un
indret on l'ensaïmada res té a fer i tan allunyat de la nostra
terra que les ensaïmades de bon de veres, si hi arribassin, hi
arribarien més dures que un rosegó de pa dur.
No ho vaig creure, emperò el rètol deia ben clar i llampant: Así
de natural. Ensaimada, dins un rectangle de color groguenc i
cantoneres corbades. Emperò el que em va omplir la mesura fou el
que seguia dins una lluenta sanefa en blau on es podia llegir:
Danish Style Brioche.
Com podeu imaginar, tots els avantpassats del forner que havia
prostituït element tan cabdal de la nostra cultura varen rebre les
flastomies més grolleres que un mallorquí ben educat pot llançar en
moments d'estupefacció com aquell. Darrere les flastomies baixaren
tots els sants del cel i avergonyit davant la barra del o dels
industrials que havien comès tal crim de lesa cultura vaig pegar
ullada als ingredients emprats en la seva confecció.
Dita lectura em proporcionà una maldeventrada perquè llevat de
la farina de blat, tota la parafernàlica resta d'elements emprats
per confeccionar tan diabòlic pastís res tenien a veure amb el
nostre símbol, emblemàtic símbol, de la tradicional pastisseria
nostrada.
Com a denúncia de tal pecat gastronòmic segueixen les
monstruoses mixtures que contenia aquell paquet de plàstic: farina
de blat, greix vegetal, sucre, ou ... Perdonau, estimats lectors,
cal escriure'ls en foraster perquè també seria pecaminós emprar la
nostra llengua en mesters tan baixos. Per tant, aquí va la sèrie:
Harina de trigo, grasa vegetal, azúcar, huevo, mantequilla, jarabe
de glucosa i fructosa, levadura, aceite de soja, leche en polvo,
harina de centeno, sal, aroma, més els acostumats emulgentes
(E-471, E.472), estabilizadores (E-422, E-420) i conservador
(E-282). Brr!
De bon de veres viatjar no sempre és salutífer i per aprendre
mixtificacions com aquesta més val romandre a casa amb una
ensaïmada a la boca, com pertoca, on la farina de força i una bona
empeguntada de saïm deixen enrere el danish style i totes les
punyetes corresponents. Altre temps tal cosa seria motiu de ruptura
de relacions diplomàtiques amb els danesos capaços de menjar tal
cosa. De segur que el marquès de la Romana que més o manco
pasturava per aquelles terres fa dos segles no els deixà tal
penyora, espantosa penyora.
I de passada, per què serveix el consell regulador d'indicació
geogràfica protegida? quan a la nostra terra trobam moltes
ensaimadas que en lloc de saïm empren un succedani qualsevulla. És
que la grasa vegetal de la ensaimada Danish style també ha arribat
a l'Illa?
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.