nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 11°
19°

La censura a «El jueves»

Quan em vaig assabentar a través dels informatius que un jutge de l'Audiència Nacional havia sol·licitat com a mesura urgent el segrest de tots els exemplars de la revista «El jueves» per ultratge a la Corona, vaig tenir, tot d'una, aquesta nebulosa i amarga sensació de tornar al passat, de viure en primera persona els estralls de la dictadura (de la qual només tenc referència bibliogràfica) i de comprovar que l'anomenada llibertat d'expressió i els drets constitucionals semblen estar, per alguns, tremendament limitats .

He volgut comprovar personalment el contingut del polèmic exemplar de la revista censurada i, al marge de la simpatia o no que un hagi de tenir per la Corona, la meva primera reacció va ser esclatar de riure amb la portada. No sé si amb això incorr en algun delicte, tenint en compte que visc en un país en el qual els drets individuals estan mediocrement restringits; és una tasca hostil i solitària pensar de manera independent i no practicar el sectarisme tan característic d'alguns partits polítics, i no sé si ara,també, està prohibit riure. Un pot pensar, i amb raó, que la llibertat d'expressió té un límit i que mai no s'ha d'utilitzar l'esmentada llibertat per denigrar una persona. Davant d'això cal fer uns aclariments: en primer lloc, no s'ha d'oblidar que es tracta d'una revista d'humor i que en la presumpta caricatura que apareix a la portada de l'esmentada revista no es fa cap referència explícita als personatges de la Corona: per la seva semblança, es pot suposar o imaginar que són ells, però en cap cas no hi figura cap nom que els identifiqui. En segon lloc, el dibuix satíric s'emprava com un mitjà per criticar el Govern de Zapatero i la seva proposta comercial electoralista dels 2.500 euros per infant. En tercer lloc, cal ser coherents: he vist a «El jueves» al·lusions i representacions de la família reial molt més ofensives. Llavors : o se censuren totes o no se'n censura cap. Per què aquesta portada ha despertat tanta fúria judicial?

Crec que hi ha dues respostes possibles: o que la portada hagi molestat el Govern i s'hagi utilitzat la polèmica de la família reial com a escut o coartada per autoritzar aquesta acció repressiva o que realment la família reial s'hagi vist ofesa per la portada i el jutge hi hagi actuat en conseqüència. Sembla que oficialment la família reial s'ha desmarcat d'aquest assumpte i s'ha sabut que tot això s'ha fet a instàncies del fiscal general de l'Estat, que curiosament depèn de l'Executiu... No en sé la resposta, però en aquesta qüestió hi ha una manca absoluta de simpatia i de tarannà.

E. Navarro. Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.