Per primera vegada ja tenim una dona presidenta del nostre Parlament i si Antich ho permet i al Consolat fan una correcta aplicació de l'Estatut, aquesta legislatura es produirà un altre fet històric quan Maria Antònia Munar sigui també presidenta de la Comunitat Autònoma. Per primera vegada les Illes Balears estaran presidides per una dona i a més per una nacionalista.
Que els nacionalistes comandessin al mateix temps en la Comunitat Autònoma i en el Govern ja va poder ocórrer amb el Pacte de Progrés quan poguérem tenir, a la vegada, UM a la presidència de les Illes Balears, o de la CAIB com es deia fa un temps, i el PSM a la presidència del Govern. I és que quatre anys de pacte de progrés donaren per molt, fins i tot perquè Maximilià Morales en alguna ocasió hagués substituït formalment Francesc Antich en les seves funcions en la Presidència de la Comunitat Autònoma i Pere Sampol l'hagués substituït en les de la Presidència del Govern. La nul·la publicitat que es va donar a aquestes substitucions no es justifica ni per les reduïdes funcions a desenvolupar pels substituts ni perquè el temps previst de duració fos molt breu, ni perquè produïts els motius, no es procedís formalment a les substitucions. És possible que algunes equivocacions no passessin de badades.
En el nou Estatut aquesta possibilitat continua, i tan sols ha baratat en l'articulat, passant de l'article 31.8 a l'article 55.9. El nostre Estatut conté la previsió que en cas d'absència o malaltia del president del Govern, aquest sigui doblement substituït. Un constipadet i els viatges d'anada i tornada a Madrid en qüestió d'hores, evidentment no es tenen en compte. En la seva «funció representativa» de la Comunitat Autònoma el recanvi era el president del Parlament balear, Maximilià Morales, com a president de les Illes Balears; i en les seves «funcions executives» al Govern el substitut era aquell que d'entre el consell de govern ell hagués designat. Com que hi havia un vicepresident, la designació havia de recaure en Pere Sampol. Aquest fet es va produir com un esdeveniment estatutari normal, malgrat que aquí des del Consolat de Mar se'l mantingué en un perfil de comunicació a l'opinió pública exageradament baix. Idò ara les coses podran ser distintes perquè el nivell de reivindicació de Munar, amb arguments i amb la seva experiència, la convertiran temporalment en la presidenta de tots els balears. Si ens demanem si en aquest període de temps podrà fer molt per aquest país, la resposta és decebedora, però està en el seu dret exigir que s'apliqui l'Estatut.
En llenguatge col·loquial la gent del carrer no distingeix diferències entre Comunitat Autònoma i Govern. És més, li semblen que volen dir el mateix. Per tant cal esbrinar quin pot resultar el paper de Munar en funcions de presidenta de les Illes Balears. A més de moltes d'altres diferències entre el nostre país i l'Estat, Francesc Antich serà a la vegada president del Govern i president de la Comunitat Autònoma. Com a tal assumeix la seva màxima representació, així com també l'ordinària de l'Estat. El Parlament elegirà Antich però serà el rei qui el nomenarà i és precisament aquest acte reial el que articula la Comunitat Autònoma en l'Estat espanyol. Traduït al dia a dia significa que algunes funcions de tipus representatiu o protocol·lari en mans de Munar serien les de promulgar en nom del rei les lleis aprovades pel Parlament, i ordenar tant la seva publicació com la del nomenament pel rei, del càrrec de president del nostre Tribunal Superior de Justícia, a proposta del Consell General del Poder Judicial. A efectes protocol·laris també té la seva importància, com la tenen tots els punts a desenvolupar fruit de noves idees i que ara no es troben a cap llistat de coses previstes per fer. Aquest pic, a l'hora de fer les substitucions, no esperem nous silencis. El nou establishment polític de Drassanes n'hauria de prendre bona nota i fer propòsit d'esmena. Amb Maria Antònia Munar, un perfil baix i un silenci públic no valen. Tota sola sap aconseguir que la seva absència sigui molt present. I si no, al temps.