Sembla que els polítics en fan un gra massa de l'abstenció a les eleccions passades. Tothom cerca causes i conseqüències d'aquesta manca de participació de molts de ciutadans, que en grups molt reduïts i d'un en un, van manifestant la seva opinió sobre les raons que els han impulsat a no votar. Si comptàssim els habitants de l'Estat o del país, poble o ciutat de 0 a 18 anys que no poden votar, comprovaríem que en molts de casos només arriben a un poc més del 30% els ciutadans votants, que són els que decideixen com es governarà aquell territori durant uns quants anys (els elegits no tenen el privilegi que tenen els monarques, que poden regir tota la vida i ho poden transmetre en herència, fet que no s'entén massa en ple segle XXI). Uns partits acusen els altres de ser els causants de l'abstenció i els altres acusen els uns. Tots sabem que tenen una gran responsabilitat en aquest fet, però no hem de perdre de vista que en nomenar com a càrrecs digitats persones de tot pèl, pel fet de ser dels seus i no per la seva vàlua, ajuden a fer caure en descrèdit tota la classe política. S'ha de saber que des del càrrec més elevat, fins al darrer funcionari que tracta amb el públic, tots tenen la possibilitat de crear una gran acceptació de la maquinària política, burocràtica i funcionarial, o poden amb la seva mala gestió (mal tracte, fer córrer de finestreta en finestreta, fer-los tornar l'endemà, no resoldre els problemes, no atendre les persones o agrupacions...) ajudar a crear una tírria cap a tot el que sigui públic, que pot acabar ajudant a fer que la gent no es preocupi d'allò que fan els polítics, i tampoc no es vulguin preocupar del dia d'anar a votar, és a dir, que passin de les eleccions.
Fet i fet, a mi em sembla que una participació que superi el 50% del cens electoral és una bona participació. Si la comparàs amb les votacions que es feien en temps del dictador, trobaria que són poca gent, perquè en aquell temps votava el 99'99%, perquè si no votaves..., però avui en temps de democràcia, d'aquesta democràcia, el fet que una majoria absoluta d'electors vagi a votar crec que és un fet positiu, i al qual només se li poden trobar emperons pel fet de les modificacions que provoca l'aplicació de la llei d'Hont.
És un fet greu que de manera voluntària es renunciï a participar en la gestió pública d'un país a través de les eleccions, però també s'ha de saber que una vegada establertes les normes, i fetes públiques, els electors i únicament els electors són responsables de no voler acudir a les urnes. Com a ciutadà no especialista en matèria política, però interessat en tot el que passa al seu voltant, vull fer una comparació que segurament farà rialles als entesos, però conec comunitats de veïns, d'aquestes que tenen una població de mig miler de persones com si fossin pobles molt petits i que tenen dret a vot quasi dos centenars de persones, que manegen un pressupost elevat d'uns 180 a 200.000 euros anuals, que prenen decisions importants i properes, ja que són resolucions que afecten casa seva i cada dia, que a l'hora d'anar a votar a les reunions o assemblees que es convoquen, oscil·len els participants entre el 20 i el 30%, i encara n'hi ha que són representats per altres. Després de parlar de les motivacions que tenen per a no acudir, alguns diuen que es fien de les decisions que prendran els assistents, encara que sigui a l'hora de votar president. Ja sé que no és extrapolable aquesta situació a les eleccions del 27 de maig o a unes de generals, però n'hi ha que encara que no estiguin d'acord amb el que fan els actuals governants, deixen en mans dels votants la seva resolució.
La seva situació no és problemàtica abans de les eleccions i pensen que no canviarà després. Senzillament, passen de les eleccions.