nubes dispersas
  • Màx: 23°
  • Mín: 19°
21°

El fracàs del Bloc

Independentment del que diguin els polítics, que sempre volen haver guanyat, és evident que els resultats del Bloc en aquestes passades eleccions han estat magres. S'han perdut un munt de vots i molta representació institucional. Al Consell de Mallorca han passat de 5 representatns a només 3. Al Parlament han salvat un poc més els mobles i només han davallat un diputat, de 5 a 4, però just just. I allà on la cosa ha anat pitjor ha estat a Palma, on han obtingut menys de la meitat dels regidors que varen treure l'any 2003 per separat.

És hora, per tant, de fer autocrítica i analitzar el perquè d'aquest fracàs. Des del meu punt de vista els estrategues del Bloc, especialment els del PSM, han comès algunes errades greus.

En primer lloc ha quedat clar que el PSM i Esquerra Unida són dues formacions força diferents, amb una base electoral no gaire coincident. Els electors més nacionalistes tenen dificultats per votar una força que no s'ha caracteritzat mai per la seva sensibilitat envers la llengua, la cultura i la simbologia pròpia del nostre poble. Basta recordar com a petit exemple, que EU es va negar al seu moment a institucionalitzar dia 31 de desembre com a Diada de Mallorca. Per altra part, una bon part de les bases històriques d'Esquerra Unida, especialment les que provenen de l'antic Partit Comunista d'Espanya no volen ni sentir l'olor del nacionalisme. Com a anècdota us contaré que, poc després de la formalització del Bloc, un dirigent del PSM d'un municipi que no cal anomenar es va trobar a la taverna amb un antic militant comunista. El primer li va dir al segon: -Uep, Bernat! I ara haurem d'anar plegats a les eleccions! Tot d'una en Bernnat va contestar: -No, Tomeu, jo no votaré mai el PSM, abans quedaré a ca nostra o votaré el PSOE.

Aquest ha estat el problema que ha provocat que molts d'antics votants d'EU quedassin a casa seva o es passasin al PSOE i una part dels del PSM fessin al mateix o votassin UM i a Palma s'estimassin més votar na Calvo que en Grosske.

Això ja explicaria per si mateix que la suma de vots de les dues formacions per separat sigui més alta que la de la coalició. Però és que encara hi ha més. La formalització del Bloc va causar una autèntica sagnia dins el PSM, fins al punt que va provocar una escissió i el naixement d'una nova força política, Entesa per Mallorca. Els enfrontaments personals que varen desembocar en aquesta situació varen fer mal a molta de gent. Moltes persones que en altres escomeses electorals havien treballat de valent pel PSM aquest pic varen quedar a casa seva o ho varen fer per altres formacions. Això ha estat especialment rellevant a algunes barriades de Palma i a alguns municipis de la Part Forana on el partit havia quedat xapat per la meitat.

Tampoc no ha estat un èxit per Entesa ni pels nombrosos grups independents que varen néixer de les cendres del PSM. Santa Maria i Vilafranca en serien dos exemples significatius. Els electors coneixien les sigles i el missatge del PSM, però no han entès que aquests grups representassin el mateix i han dispersat el seu vot.

Des del meu punt de vista és imprescindible que els dirigents del PSM, d'Entesa per Mallorca i de tots aquests grupets i grupúsculs que s'han forrmat, reflexionin detingudament i vegin que és la unió i no la dispersió el que dóna la força al nacionalisme. Basta veure que allà on els resultats han estat millors ha estat on s'han mantingut les sigles PSM i no s'hi ha presentat cap alternativa dins el mateix espai. A Petra, per exemple, els resultats han estat excel·lents.

Cal que els dirigents del PSM i d'Entesa reflexionin i treballin per refer la unitat que mai s'havia d'haver trencat, al mateix temps que s'abandona un pacte amb Esquerra Unida que no ha funcionat ni ha estat entès per l'electorat nacionalista. Això no vol dir de cap de les maneres que no es pugui pactar amb EU, però els pactes han de ser sempre postelectorals. Han d'entendre que, per la divergent procedència ideològica i social de les bases de les dues formacions sempre s'aconseguiran més vots anant per separat que anant junts.

Jaume Lladó, professor

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.