Aquestes setmanes és notícia la decisió de la Conselleria d'Agricultura de vendre el patrimoni de béns immobles de les Cambres Agràries. Es volen subhastar 14 locals que foren d'aquestes institucions pageses -i són per tant el patrimoni de tots els agricultors- evitant, tal com ha passat per tot arreu, que aquesta immobles puguin ser cedits per a ús de les organitzacions professionals agràries i cooperatives.
El tema és punyent i fa mal al cor: veure com una vegada i una altra es desvesteix l'agricultura mallorquina dels pocs recursos que en dreta justícia li pertoquen. Als pagesos, entre altres coses, els han dificultat l'ús turístic de les cases de pagès com a activitat complementària (si no es transformen en veritables hotels); els han robat productes alimentaris emblemàtics com la sobrassada (que no poden elaborar ni vendre, i els que l'elaboren la fan amb productes externs) i ara els volen robar el formatge. Fins i tot els han posat dificultats de tota casta per a dur a terme les activitats de transformació dels productes agrícoles a la pròpia explotació. A Mallorca és molt més difícil fer un celler o una tafona en el medi rural -que és el seu natural- que no fer-hi un xalet.
En aquest despullament de les possibilitats de supervivència de l'activitat agrària també s'ha privat la pagesia de qualsevol sistema d'experimentació i formació. S'han anat perdent o tancant les activitats de les finques experimentals o de possible ús formatiu i divulgatiu. Aquest és el cas de la finca que la Conselleria d'Agricultura tenia a Son Ferriol, ara abandonada (es va utilitzar per acaramullar-hi pins després de les ventades del 2001) o de la pròpia finca de Sa Granja -on hi ha la seu de la Conselleria- que és una de les taques verdes més consistents i interessants de Palma -amb unes excel·lents col·leccions d'arbres fruiters i plantes autòctones- i que està inclosa dins una futura àrea d'eixamplament urbà del polígon de Son Castelló.
El desaprofitament de les possibilitats d'es Verger, Aubarca, Son Real, Binifaldó o Menut, és paradigmàtic. A Mallorca, fins ara, la propietat pública de les finques rurals sempre ha estat sinònim de retrocés en la gestió agrària, d'abandonament de les atencions que durant segles els havien proporcionat els pagesos i de tudadissa de recursos i possibilitats didàctiques. Tot amb la conseqüent pèrdua de valors culturals i paisatgístics.
És per això que les excepcions en aquest panorama desèrtic s'han de valorar molt i molt. Aquest és el cas de sa Canova, en el terme municipal de sa Pobla, on Sa Nostra hi posseeix des del 1972 una finca experimental agrària d'unes 20 quarterades d'extensió. Els objectius principals d'aquest centre són la investigació, l'experimentació i la difusió de noves tecnologies agràries. Sa Canova és oberta a les escoles per mitjà de diverses unitats didàctiques relacionades amb l'agricultura i la metereologia. Entre les activitats que s'hi duen a terme hi hem de destacar Treballam l'hort. Activitat de descoberta del medi agrícola i Experimentam l'agricultura. Unitat didàctica sobre el medi agrícola i l'experimentació agrària. Són activitats adreçades a acostar el món de les plantes i l'agricultura als infants més petits.
En aquestes iniciatives Sa Nostra ha comptat amb la participació del Govern Balears i de la Universitat. Hi han passat multitud d'alumnes de formació professional -que hi han pogut fer activitats pràctiques- i alumnes de tots els nivells educatius. La finca disposa de laboratori, hivernacles i estació meteorològica. Tot plegat configura sa Canova com el principal, gairebé l'únic, centre d'experimentació i divulgació agrària de Mallorca. Amb unes possibilitats immenses de cara a la preservació -mitjançant tasques de formació i sensibilització- del nostre patrimoni agrari, alimentari i paisatgístic.
És molt positiu que Sa Nostra encara cregui amb Sa Canova, que no l'hagi tancada per manca de rendibilitat econòmica, que segueixi fidel a la tasca de tants anys de Jaume Galmés, ara continuada per Pere Miralles. Tant de bo que aquesta activitat, tan interessant socialment, segueixi, s'aprofundeixi i s'imiti per altres institucions.
Sense comentaris
Per a comentar és necessari estar registrat a Diari de Balears.
De moment no hi ha comentaris.