algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 19°
19°

Expectatives de la Coalició

Quines expectatives realistes tendrà la coalició d'esquerres (endavant, Coalició) formada per PSM i EU-Verds a les eleccions autonòmiques a Mallorca de l'any que ve? No és fàcil establir-les perquè l'experiment d'unir l'esquerra del PSOE és insòlit en comicis regionals. Només s'ha experimentat a les urnes generals de 2004. Per altra banda, tampoc no se sap encara com serà exactament la Coalició: si hi serà ERC o no, quina estructura tendrà, quins candidats principals seran i de quins partits... i, sobretot, si realment s'arribarà a fer o no, que pareix que sí però cal anar en compte perquè si les fuites de renovadors no s'aturassin les coses se podrien complicar en excés. Són moltes incògnites que impedeixen calibrar ajustadament el potencial, però donant per fet que se faci, i sense entrar en d'altres consideracions, se pot intentar establir per on se mourà la seva expectativa electoral. A efectes purament analítics, cal descartar -ara, avui- la presència ERC, atesa la certa desconfiança que ha manifestat. Si al final s'hi suma, tampoc no alterarà gaire l'anàlisi perquè l'aportació d'aquest partit -tal i com reconeixen els d'EU- no vendria tant pels vots, molt pocs, com per la simple presència de les sigles. D'alguna manera serà el mateix que EU perseguia i ha aconseguit amb aferrar-se a si mateix la marca d'Els Verds: els hi són del tot prescindibles els vots que poguessin aportar i marginals els que se'n vagin degut al sector de Margalida Rosselló, perquè el que volien i tenen és només la marca. Fixats, doncs, els elements importants de la Coalició, PSM-EU/Verds, sobre ells cal projectar les hipotètiques expectatives.

La banda alta potencial ha de ser fixada necessàriament per la suma dels resultats que obtenguren el 2003. El PSM va fer un 9% dels vots a Mallorca i 3 escons. EU-Verds assolia el 5'5% i dos diputats. Agrupant-los el resultat és el 14'5% dels sufragis i un grup de 5 escons. Però com que en política no existeixen aquestes sumes, la referència només és un horitzó teòric òptim pels interessos de la Coalició. Per altra banda, coneixem que la Coalició se va presentar, en la seva versió més ampla, a les eleccions generals de 2004 i que va sumar a Mallorca el 8'8% dels vots. Si ERC no hi entràs, la teòrica resta sobre aquest percentatge seria mínima i crec que se podria concloure que PSM-EU-Verds junts ben bé poden tenir el 8% com a sòl electoral a partir del qual pensar. Tenim, doncs, fixat tant l'òptim teòric per la banda alta com el mínim conegut. Respectivament, el 14'5% i el 8% dels vots a Mallorca. La forquilla, és ver, és massa ampla. Tanmateix ajuda a entendre sobre els marges en què jugarà la Coalició.

No seria honest dir que l'objectiu ha de ser sumar més del que ja tenen per separat. Perquè se sap que no és possible, tal i com demostra la història de la coalició EU-Verds. El 1995, EU tota sola aconseguí 2 escons i el 6'5% dels vots (19.655) mentre que Els Verds feien un 3% dels vots (9.248) i cap escó. En conjunt, gairebé 29.000 sufragis. El 1999 existí ja coalició: 2 escons i 17.403 vots, el 5'9%. El 2003: 2 diputats i 19.002 sufragis, el 5'5%. És obvi que són cultures polítiques i bases sociològiques diferents: no se sumen. Més intensament passa entre PSM i EU, per les raons abastament comentades en d'altre articles: el PSM és de cultura socialdemòcrata i EU comunista. Mai no se mesclaran les bases ni hi haurà cap suma de vots. Ara bé, el que sí farà la Coalició serà aturar el declivi molt accelerat que cada un pel seu costat manifestava posant-los en risc seriós a ambdós de desaparèixer, per motius diferents i a ritmes diferents. Perquè provocarà l'efecte de concentració de vot. Per explicar-lo, aquest efecte, cal recórrer a un supòsit. Imaginem que el càstig dels votants (de 2003) del PSM i d'EU-Verds a la Coalició fos molt important per no voler, respectivament, votar «comunistes» i «catalanistes». Suposem que fos una pèrdua brutal, del 40% sobre el que aconseguiren per separat fa tres anys. Així i tot junts farien uns 30.000 vots que sobre els resultats de 2003 haguessin suposat un 9% i 3 escons. Que s'avendria si fa no fa al resultat de Progressistes el 2004 a l'illa.

Aquest és el mínim raonable que té d'expectativa la Coalició. Fer tres escons i sobre un 8-9% dels vots. Per sota, seria clarament un fracàs. Per sobre, i fins a la banda alta òptima, un èxit.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.