nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín:
18°

Urnes o platja

El Govern balear és del PP gràcies a la seva majoria absoluta (30 de 59 escons) que, a més, s'eixampla amb el vot a favor seu d'UM (3) en tot allò que és substancial: investidura i els successius pressupostos de 2004, 2005 i 2006. El govern del Consell de Mallorca és fruit de la coalició PP-UM (16 i 3 escons, respectivament) a la qual el petit gestiona la majoria del poder amb el vot del gran. L'oposició a una i altra institució està formada pels mateixos partits: PSOE, PSM i EU-Verds. Els dos darrers s'oposen per igual a ambdós governs conservadors, però no diuen si arribat el cas es negarien a ser comparses d'una de les parts. El PSOE només s'oposa a un, al balear, i evita oposar-se al del Consell a on en els tres anys que duim de mandat insular només en una ocasió (Francina Armengol) vertaderament va exercir el que se suposa que és. Lògic, relativament, perquè aspira a pactar amb UM per obtenir el poder. Això se suposa que és l'alternativa a l'actual coalició PP-UM a Mallorca. Alternativa, a què?

El bessó de la política és l'economia, que a Mallorca se basa sobretot en dues activitats: turisme i construcció. La coalició PP-UM no té competències de turisme en el Consell. Per tant el bessó de l'activitat institucional se relaciona amb la construcció, la qual està emmarcada per normes urbanístiques (el Pla Territorial) i les pràctiques actuacions com la nova xarxa viària. El PSOE diu que hi ha diferències entre el model de xarxa viària d'Eivissa i la de Mallorca i en aquesta n'hi veu, de diferències, entre las parts que han fet el Govern i el Consell. Però deixant a banda la folklòrica pedra aferrada al ciment lateral en algun tram d'algunes vies del Consell, no se n'hi veuen. Perquè el que importa d'un via és quina conseqüència porta. Quina? La que han dit, entre d'altres, el Col·legi d'Aparelladors, l'Associació d'API o el catedràtic Pere Salvà: l'extensió de construcció per tot. No ens quedem amb teories. Anem a la pràctica. Poble de Vilafranca. No està a l'àrea d'influència de cap autopista del PP. Sinó que el toca de ple l'autovia de Manacor construïda pel Consell que l'ha posat a vint minuts de Palma i, atenció, dins del marc legal de construcció del PTM de PP-UM que hi permet construir plurifamiliars en parcel·les petites. Conseqüència: entre l'1 de gener de 2005 i fins fa quinze dies -quan l'Ajuntament presidit per Jaume Sansó, del PSM, aprovà la suspensió de llicències urbanístiques per augmentar la parcel·la mínima- s'hi han fet, iniciat o estan en projecte d'execució immediat 121 pisos. Entre 400 i 500 persones més sobre un cens de 2.600 habitants. Haurà incrementat la seva població el pròxim parell d'anys més que durant els darrers quinze o vint. Així, per tot. És això exemple del que Francesc Antich en diu «alternativa» a les autopistes del PP? On és l'alternativa? Està molt bé discutir al Govern balear del PP dades macroeconòmiques i presentar projectes per al futur. Però la pràctica política, que és el que compta, el que demostra és que el PSOE veu diferències en el model econòmic de PP-UM per a Mallorca quan no n'hi ha cap ni una. Fictícia diferència que és excusa per a l'única esperança de teixir la suposada «alternativa». Tenint en compte, a més, que ja UM fou durant el Pacte de Progrés el partit que avortà l'alternativa al bessó conservador econòmic -l'urbanisme- perquè evità la reforma de les DOOT i no volgué negociar un PTM molt més restrictiu que l'actual que ha fet amb el PP, com se pot pretendre que existeixi així una futura alternativa? Encara més: el que passà el 1999-2003 va ser el pitjor que podia passar a la aleshores alternativa; doncs bé, ara, el pitjor d'aleshores és l'òptim de futur al qual aspira el PSOE. Que cadascú valori quina mena «d'alternativa» és aquesta.

Naturalment que és molt legítim optar per convertir Mallorca en una enorme promoció immobiliària, com fa la coalició PP-UM que té els vots per fer-ho. I ho és igualment que els socialistes ja només aspirin a tocar poder amb una fórmula que de res no seria alternativa sinó alternança de gestió de ritmes del mateix model; ho deia Antich fa un mes en una entrevista: la construcció no està en discussió pels socialistes sinó el termini d'execució el qual el volen més llarg que el PP (i UM?). Tot és legítim. Com oposar-se a l'extensió per tot de la construcció per mor de les vies de PP-UM. I també ho és constatar que l'única alternativa existent és urnes o platja. I s'hi està tan bé, a la platja...

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.