algo de nubes
  • Màx: 17.64°
  • Mín: 10.58°
10°

Els lligams entre alimentació i salut

A vegades cal retornar a la saviesa antiga per entendre i trobar solucions als problemes d'avui. Hipòcrates, el metge grec nascut a l'illa de Cos el 460 abans de Crist, considerat el pare de la medicina occidental, ja va deixar dita la frase que l'alimentació és la nostra primera medicina. I no devia anar molt desencaminat quan aquesta frase és repetida sovint pels científics actuals.

El lligam entre salut i alimentació és remarcat des de molt diversos àmbits. I els problemes que es deriven d'aquest lligam volen ser abordats des d'una visió globalitzadora. Al cap i a la fi, els sistemes alimentaris són realitats socials i tecnològiques complexes. Tractar els seus problemes implica posar esment a l'agroecologia de la producció agrària i ramadera, a la preservació de l'entorn natural i dels territoris i incorporar l'estudi de la relació entre alimentació i salut.

A les societats modernes coexisteixen dos tipus ben diferents de problemes alimentaris: d'una banda hi ha societats sobrealimentades, amb excessos de proteïnes i de greixos saturats, i de l'altra hi ha societats malnodrides i amb problemes de fam. El sobrepès i l'obesitat és un problema de cada cop més greu entre els infants del món occidental. A l'actualitat prop del 10% dels infants tenen problemes d'obesitat. Sembla evident que l'homogeneïtzació alimentària mundial, sobre els patrons determinats per les multinacionals, en tenen bona part de la culpa. Menjam de cada cop més ràpid i d'una manera més mecànica.

A les pàgines deDiari Balears, l'especialista en consum Ana Maria Cuesta assenyalava com avui gairebé tots els nins tenen càries i com l'obesitat infantil de cada dia és més greu, amb problemes de malalties cròniques, intoxicacions i mals de panxa. Cuesta indicava que alimentar-se té a veure amb la salut, però també amb la convivència. És la mateixa idea que explicitava Silvia Marty: El moment dels àpats és un dels més importants en la relació familiar, i preparar el menjar amb els fills contribueix a la salut física i emocional de tota la família, els proporciona sentit de la responsabilitat, reconeixement, coneixement del risc i la prudència, paciència... i exercici per al gust, l'olfacte, el tacte i la vista. Marty concloïa el seu escrit assenyalant que és preferible escollir aliments del temps, del país i ecològics, recuperar l'elaboració de menjars casolans i reduir els aliments preparats i congelats. La salut dels petits està en joc.

Aquestes consideracions han de permetre concebre nous models alimentaris favorables a la nutrició, al benestar i a la salut de la persona. Contrarestar, en la mesura en què això es pugui fer, les tendències indiscutibles, i a escala mundial, a la industrialització dels sistemes alimentaris, a la urbanització i al predomini de les grans corporacions multinacionals sota el pretext de la liberalització econòmica.

La transformació i la distribució dels productes agrícoles ocupa avui en dia un lloc estratègic. Té, amb avantatge, una influència molt superior a la que té la producció agrícola pròpiament dita basada en les activitats ramaderes i agràries. Mentre que les pràctiques agroramaders sofreixen una forta crisi, la indústria de transformació i la distribució alimentària són sectors econòmics en expansió incessant. El que passa és que sovint el model en el qual es basa aquestal expansió no és sostenible ni reproduïble a escala mundial sense un desastre ecològic planetari.

És important conèixer la qualitat dels sistemes alimentaris, la diversitat alimentària, les raons que determinen els canvis en els sistemes alimentaris de les poblacions i els efectes de les polítiques econòmiques, agrícoles i comercials. L'alimentació hauria d'ocupar un lloc important en el centre de les preocupacions públiques, de formació i de recerca. La recerca científica, en especial, ha de parar esment a la durabilitat ecològica, social, nutricional i sanitària dels sistemes alimentaris, així com al funcionament dels sistemes de producció, de transformació, de distribució i consum de l'alimentació. Els sistemes alimentaris no poden ser estudiats tan sols segons la lògica lineal de l'estudi dels aliments des de l'òptica dels aliments i de la bioquímica.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.