algo de nubes
  • Màx: 16.97°
  • Mín: 10.08°
10°

Turisme a les Balears: cal regular el «tot inclòs»

Vull dirigir-me a Joan Flaquer, conseller de Turisme de les Illes Balears i Pitiüses:

Senyor Flaquer, el petit i mitjà comerç i la restauració d'aquestes illes es troba en una situació molt delicada i vostè encara no ha iniciat les bases jurídiques necessàries per a la regulació del «tot inclòs» com a oferta turística. Des que va assolir les seves funcions encara mareja la perdiu i deixa passar el temps com si la cosa no anàs amb vostè. Es reuneix amb els seus sectors afins com la CAEB (Confederació d'Associacions Empresarials de Balears) i les seves associacions sectorials per fer veure que fa alguna cosa. En aquestes alçades ja no ens pot enganyar. La seva irresponsabilitat, el rol clientelar, la incompetència i la incapacitat per resoldre els problemes que afecten una part molt important del nostre teixit econòmic productiu, han quedat més que paleses.

Les persones que han deixat molts esforços, lluita constant, sacrifici i molt bona feina en aixecar els seus negocis dins el sector de la petita i mitjana empresa a moltes zones de les Illes Balears i Pitiüses, ara contemplen amb indignació, desesperació i impotència la seva fallida, tancament i moltes pèrdues en el millors dels casos. La pràctica deall inclusive és duta a terme per estalviar-se la contractació de personal, reduir les despeses comprant productes de molt baixa qualitat i acostumar els clients a romandre dins els establiments turístics perquè consumeixin altres productes de pagament per així compensar-ne les pèrdues. Com a conseqüència es redueixen els llocs de treball dins el sector turístic, es produeix una involució qualitativa del nostre producte i s'elimina la magnífica oferta complementària de l'àmbit gastronòmic, el medi natural, l'esportiu, el cultural i el rural d'aquest país. Certs empresaris de la indústria turística acostumen els seus clients a aquest tipus d'oferta, que al capdavall, acaben per rendir-se a l'evidència del preu absurd. El producte que reben també ho és... Cal dir que tots som conscients de la pràctica en l'oferta d'algunes pimes amb preus abusius, una atenció als clients deficitària, uns establiments molt poc acollidors i uns productes de dubtosa qualitat.

Com a màxim responsable de l'Executiu de Mallorca en matèria turística, harmonitzi jurídicament aquest tipus d'oferta turística perquè sigui diversificada, integradora, amb personalitat pròpia i permeti el desenvolupament econòmic sense perjudicis ni favoritismes per a cap de les dues parts implicades.

Cal un canvi en el model turístic. És molt necessari, apostar d'una vegada pel canvi en l'estructura de l'actual model turístic i poder assolir nivells d'identitat, qualitat i sostenibilitat que ens permetin ser competitius dins el mercat europeu i mundial. Sé cert que n'és ben conscient, doncs faci-ho. Senyor Flaquer, posi fi a certes fal·làcies estigmatitzades sobre el monocultiu turístic i la seva gran rendibilitat. La realitat es fa palesa i ens demostra una injustícia socioeconòmica molt evident: perquè alguns puguin viure del turisme, la immensa majoria n'hem de malviure...

Joan Miquel Chacó i Nicolau. Biniali, Sencelles

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.