algo de nubes
  • Màx: 18.52°
  • Mín: 8.69°
18°

Pel maig a tondre me'n vaig

La segona quinzena del mes de maig que comença ja serà de molta tranquil·litat atmosfèrica. La Lluna, aquest dilluns, a les 10 hores i 57 minuts del matí, se situa en el Creixent. Diuen que els que fan xubec o horeta aquest dia tendran son tot l'any. Els parenòstics anuncien dies clars, amb el sol que s'ha d'imposar, fent cantar els ocells, matí i capvespre. I és que durant la segona meitat del mes es produeix una recuperació apreciable dels valors tèrmics. La marxa ascendent de les temperatures i l'augment del dia en prop d'una hora i mitja, influeixen en l'aparició dels jorns benignes i agradables. Per força el maig ha de tornar més calent. No obstant això, sempre convé tenir en compte que és un mes bastant variable i per tant poden aparèixer reculades fredes com avenços cap a l'estiu. Les catorze hores i mitja de sol que tenim en aquestes altures de calendari són suficients com perquè els quatre esquitxos de fred no siguin massa rigorosos.

K K K
PER PENTECOSTA EL FORMATGE FA CROSTA. La Pasqua de Pentecostes, més coneguda com a Cincogema, se celebra especialment a Menorca, amb el seu dilluns, ara no festiu per desgràcia, per anar a vega i dormir a fora. El dia coincideix amb sant Honorat, patró dels forners. Dimarts arriba el torn de sant Pasqual Bailó, que protegeix els desmemoriats, que són molts i viuen tan confiats. Divendres, dia 20, és sant Baldiri, més conegut com sant Boi pels amics de tota la vida. És el patró dels ganduls, per cert. Aquest dia també és sant Bernardí, patró dels publicistes i dels esparters i convé recordar que «si gela per sant Bernardí, adéu al vi». Per últim, diumenge que ve, el calendari passarà per santa Quitèria, advocada contra la ràbia a més de santa Rita, patrona de causes impossibles i dels treballadors de la carn o del peix, tant el fresc com el congelat. També és la patrona dels apicultors i dels funcionaris d'ajuntament.

K K K

TEMPS DE TONDRE. Diu la cançó que «val més tondre una setmana | que segar un pensament. | ¿No trobau que és diferent | tocar cards o tocar llana?». I una altre diu «tonedors, toneu ran ran, | que es paraire no se queix, | perquè diu que estima més | sa de més prop de sa carn». Durant el mes de maig, amb els primers dies de calor, es fa la tosa de les ovelles. Antigament s'empraven unes estisores molt arcaiques, d'una sola peça, que els tonedors manejaven amb destresa. Eren homes especialitzats en aquesta feina. Hi ha diverses maneres de tondre. Les més conegudes són tondre de filera, que es fa tallant la llana seguit seguit, com si es llauràs, de gra d'ordi i també de miralló, que aquestes consisteixen a tallar la llana de manera que faci una multitud de regruixos. Els dies de tondre són jornades molt assenyalades i una festa a l'estil del dia de matances.

K K K
TEMPS DE NISPROS. Durant aquestes setmanes arriben les primeres fruites de la temporada, de gust saborós. Als mercats ja hi podem trobar els nispros, dolços i agradables. Ara es poden comprar grossos i polits, ben presentats. La majoria procedeixen de la comarca alacantina de la Marina Alta, on creixen dins hivernacles. Els nispros d'aquí són més petitets i no tenen tanta presència. No obstant això, són gustosíssims, els millors del món. Nispros, albercocs, cireres... ens començaran a alegrar la darreria de les nostres menjades primaverals.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.