algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

Els transgènics

El filòsof Amitai Etzioni va escriure: «si hi ha res absurd que es pugui fer, tard o d'hora, es farà». Aquest lema sembla ser el de la biotecnologia comercial. De fet, un dels primers productes de l'enginyeria genètica va ser la tomàtiga Flavor Savr, dissenyada per allargar la seva durada comercial: per dins la tomàtiga es fa malbé amb el pas del temps, però per fora la pell manté l'aparença de frescor. Un producte dissenyat per enganar els consumidors! L'addició de provitamines i altres propietats farmacèutiques als aliments és un altre absurd: una dieta equilibrada és suficient per a mantenir la salut. El nostre cos no necessita dosis addicionals de vitamines. Els aliments han de ser el que sempre han estat i amb les característiques que després de milions d'anys de coevolució el nostre cos accepta.

Antón Novas ha escrit un llibre interessant sobre els transgènics: La fam en el món i els aliments transgènics (Catarata, 2005). El món dels transgènics està dominat per un grup d'empreses que Novas denomina Corporacions Transgèniques. Aquestes són les multinacionals que desenvolupen i venen en el mercat internacional el «paquet transgènic»: llavors, agroquímics, drets de propietat, etc. En realitat el panorama està reduït a mitja dotzena d'empreses, encara que es pot parlar d'un duopoli: Syngenta, abans Novartis, amb 6.200 milions de dòlars de vendes el 2002 i Monsanto, amb 5.400 milions de dòlars el 2001.

Avui per avui els cultius comercials de transgènics són quasi exclusivament eblat de les índies Bt que redueix la vulnerabilitat a certes plagues (però atenció que de cada cop la plaga és més resistent!) i la soja Roundup Ready (RR) resistent a l'herbicida Roundup. La soja RR, sols és tolerant a l'herbicida venut per la mateixa empresa distribuïdora de les llavors. L'herbicida Roundoup de Monsanto mata totes les plantes a excepció de les transgèniques. Com es lògic, l'expansió de la soja transgènica arreu del món va en paral.lel a l'augment de les vendes de l'herbicida. Monsanto va ser el gran productor de l'agent taronja usat al Vietnam (on encara avui perduren els seus devastadors efectes).

Dia a dia s'està produint una ràpida transformació en les agricultures del món. Els ingressos de les Corporacions Transgèniques es disparen i la seva capacitat d'influència no té límits. El 2002 ja es cultivaven 58,7 milions d'hectàrees transgèniques en el món, sobretot als EUA. A l'Argentina el 100% de la soja cultivada és transgènica. Mentre les hectàrees de soja transgènica invadeixen l'Argentina eliminant els altres conreus, els problemes alimentaris han aparegut entre la població d'aquest país.

Avui per avui, la biotecnologia industrial està orientada principalment cap a les necessitats de l'agricultura comercial de gran escala, no cap a les explotacions familiars o les de la pagesia dels països en desenvolupament. Respon al model agroalimentari nord-americà, basat fonamentalment en la primacia del mercat sobre qualsevol altra consideració. Segons Novas, el govern dels Estats Units ha exercit una forta pressió sobre els països del Tercer Món perquè acceptin en els seus territoris, de grat o per força, la imposició, no sols del paquet tecnològic associat a les llavors transgèniques sinó de tot el model de producció agrària nord-americà. Anam cap a una natura de disseny (patentada) sobre la qual no es podrà actuar sense conèixer el número de telèfon del distribuïdor corresponent.

El desembre de 1996 va arribar a Barcelona el primer carregament de soja transgènica procedent dels EUA. La pressió del govern nord-americà sobre les autoritats de la UE ha estat intensa per aconseguir una legislació que no posi cap tipus de restricció als cultius i aliments transgènics. Els aliments transgènics es comercialitzen barrejats amb els normals, i a més les companyies es neguen a l'etiquetat distintiu, amb la qual cosa els ciutadans es troben sense possibilitat d'elecció. La UE, el 19 d'abril de 2004, va indicar que es començassin a etiquetar els aliments transgènics a la UE. Però aquesta mesura, davant la confusió sobre l'origen transgènic o no de matèries primeres, com el blat de les índies o la soja, no s'està complint.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.