Homologació nivell C

TW
0

En relació a l'homologació del nivell C de català, la proposta que fa Unió Mallorquina és que els alumnes que acabin l'ESO i no hagin suspès l'àrea de llengua catalana i literatura, a més d'obtenir el títol de graduat en ESO, puguin gaudir d'un certificat de nivell C de llengua catalana.

Personalment crec que, des del punt de vista de la motivació per a l'alumnat, és una bona mesura, ja que actualment alguns alumnes no veuen la necessitat d'estudiar i aprendre català. Segons les lleis educatives vigents, aquests alumnes poden obtenir el títol de graduat en ESO amb dues assignatures suspeses. Si els donam la possibilitat d'obtenir una titulació de nivell C (nivell mitjà) de català, indirectament els estam estimulant perquè almenys no suspenguin la nostra llengua i els estam motivant perquè l'estudiïn a gust.

En aquest sentit, aquesta homologació reconeix d'alguna manera l'esforç que l'alumnat ha fet durant tota una etapa. Una altra cosa és que, tal vegada, s'hagin de redefinir les exigències de nivell per a algun tipus de lloc de feina en concret. Però, independentment del que he exposat abans, és bo per a l'alumne que en acabar 4t d'ESO i haver titulat, pugui tenir més facilitats per accedir al món laboral.

Crec que és una mesura més que, juntament amb altres, ajuden a millorar l'interès per la nostra llengua i sobretot a prestigiar-la socialment.

D'altra banda, convé uniformitzar els criteris per a l'obtenció dels determinats nivells de competència lingüística (A, B, C...) a les diferents comunitats de parla catalana. A Catalunya únicament titulant a 4t d'ESO ja tenen el nivell C de català, tant si l'assignatura de català està aprovada com si no hi està (aquí es proposa que el català, a més, estigui aprovat). Aquesta mesura ja fa anys que s'està aplicant i sembla que dóna els resultats esperats. Seria bo promoure convenis entre les diferents comunitats autònomes de parla catalana per tal que es reconeguin entre elles les diferents homologacions, ja que tant la comunitat valenciana, com la catalana, com la de les Illes Balears gaudeixen de la mateixa llengua mare, que és el català.

Miquel Jaume i Horrach, director d'institut d'educació secundària.