algo de nubes
  • Màx: 20.27°
  • Mín: 13.74°
15°

El Nadal dels oprimits

Na Phntsog Nyidron és una monja tibetana. Té 33 anys i du empresonada des dels 20. El 1989 participà a l'organització d'una manifestació pacífica a favor de la independència del Tibet, tres dies després que el Dalai Lama rebés el premi Nobel de la Pau. Va ser arrestadai condemnada a 9 anys de presó. El 1993 li augmentaren 8 anys més per compondre i enregistrar, a la presó, cançons a favor de la independència del seu país.

En Bernardo Arévalo Padrón és un periodista cubà, té 33 anys i va ser detingut el mes d'agost de 1997 acusat de desacatament. L'acusaren de faltar al respecte al president Fidel Castro i al seu vicepresident. El 1998 va ser apallissat per funcionaris a la presó, la qual cosa li ha provocat diversos danys i pèrdua de memòria. Mai no ha propugnat la violència, ni l'ha practicada.

Mukhametkuli Aymuradov és del Turkmenistan i ha estat condemnat a 30 anys d'empresonament en condicions de màxima duresa. El 1995 va ser jutjat i va ser torturat. El 1998 va ser condemnat a 18 anys de presó més per un presumpte intent de fuga.

Alaudin Sadykov, mestre d'escola de 51 anys d'edat i originari de Grozni (Txetxènia) va ser arrestat per la policia russa. Va ser traslladat a una comissaria, on l'obligaren a menjar-se els seus propis cabells, el cremaren amb planxes de metall i amb una ganivet li tallaren l'orella esquerra.

Tots aquests casos han estat estudiats documentadament i detallada per Amnistia Internacional i han estat fets públics juntament amb molts altres que es produeixen arreu del món. També a les comissaries i presons de l'estat espanyol.

Els humans som especialistes a «solucionar» els nostres conflictes a base de galtades i, com es pot comprovar, la nostra imaginació no coneix límit a l'hora de fer mal als altres. Això és així des de fa molts segles, i, encara que l'evolució consisteix, precisament, a avançar cap a la ressolució dels conflictes per la via pacífica i del diàleg, com demostra AI encara continuarà sent així una partida d'anys més.

Però allò que crida més l'atenció i agreuja més la majoria dels casos denunciats per l'organització internacional, és que els qui perpetren aquests atemptats contra l'espècie humana, són precisament els qui s'atribueixen la defensa de la seguretat dels ciutadans. Els qui haurien de vetllar per llur benestar.

Aquestes festes de compres excessives i d'alegria forçada, a les comissaries i presons de la majoria d'estats del món hi ha gent que pateix terriblement.

Tomeu Martí, periodista

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.