nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín:
17°

Dadaisme ve de dada

T'has de rendir a l'evidència: la Comunitat Valenciana ha caigut percentualment el mateix que les Balears per mor de la mala gestió política de l'executiu de Francesc Antich. Els visitants estrangers són menys enguany a Canàries i València que l'any passat "aquestes comunitats experimenten una davallada més pronunciada en aquests termes que la Balear, però aquesta dada no és rellevant, com ja es va encarregar de posar de manifest el secretari d'estat de turisme en tergiversar-la de manera inconscient" perquè la mala imatge vessada pel govern autonòmic balear en els mitjans de comunicació europeus s'escampa com una taca de tinta a totes les destinacions de la mateixa unitat del catàleg internacional de viatges. Així, el visitant que arriba a Espanya el primer que fa quan posa els peus a l'hotel és negar-li la propina al botones i queixar-se sistemàticament d'haver de pagar el maleït impost eixelebrat, sense importar-li si s'allotja a Huelva o a Cantàbria, és igual. Aquí una raó perquè Espanya demani formalment i pacíficament la independència de les Illes Balears, que totassoletes estan enviant a filar estopa la treballada imatge turística del país del Quixot, Andrés Pajares i les quètxup del dimoni.

T'ha de preocupar també la davallada del turisme espanyol, que aquest no és tampoc per la por a l'onze de setembre "d'ençà l'onze de setembre el que tenim tots és por d'haver de passar les poques hores que ens queden abans de l'atac bacteriològic tancats a l'oficina, no a viatjar; et canvii un vol a Nova York per un mes de feina": la davallada del turisme espanyol a les Balears és, vés per on, deguda principalment a l'efecte ecotaxa. On s'han encarregat els opositors a l'impost d'esbombar que el turisme a les Balears no va bé? Principalment, als mitjans de comunicació amb difusió al territori espanyol, però aquest no és el tema.

El conseller Alomar hauria de reflexionar: la seva anàlisi coincideix paraula per paraula amb la de Juan José Güemes. Sols que el mitjà mandatari espanyol es refereix al conjunt d'Espanya, i el balear parla en termes de la comunitat autònoma. Una constatació més que el discurs polític professional és traslladable, bescanviable, reversible, universal i buit. El clima al voltant de la situació turística està tan calent que unes dades provisionals del primer mes de la temporada alta provoquen reaccions "i recerca de reaccions" desmesurades i enfrontades. I molta demagògia, però això no és nou. Ningú no pot negar que aquesta no és una temporada bona. Però ningú no pot negar, tampoc, que la causa principal és exògena al mercat local. I si li atribuïm a la gestió del govern autonòmic la virtut o el defecte d'haver provocat que vuit de cada deu places turístiques a les Balears hagin estat ocupades el mes de juliol "els hotelers han venut el 82 per cent del gènere", hauríem de posar-li la medalla a Jaume Matas "és un exemple, triat a l'atzar" per... no, a Jaume Matas, no... Hauríem de posar-li la medalla a Arias Cañete per aquesta sobrassada feta a cal veïnat que fregaràs al pa avui horabaixa. I per aquí sembla que no hi passareu ni tu ni els sicaris populars ni els més eufòrics simpatitzants de la gestió d'Aznar.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.