algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
20°

Amb menys turisme...

Just començar aquest darrer any abans de les eleccions locals i «autonòmiques» els ciutadans de les Balears ens hem vist sorpresos amb una campanya mediàtica d'una asociación que pretén fer-nos por amb això de la suposada crisi turística. Amb menys turisme hi haurà més desocupació, hi haurà menys doblers, el nostre patrimoni perdrà valor, i haurà més pobresa, etc. ctc. Evidentment, l'objectiu de la campanya no és simplement fer-nos por, sinó preparar el retorn triomfal del candidat aznarista a la presidència del minigovern provincial, ara ocupat a Madrid a encimentar la costa i procurar aigua a les macrourbanitzacions del Levante. Ens volen fer creure, els d'aquesta asociación tan arrelada a la nostra essència i la nostra cultura, que enguany això del turisme és un desastre i que la culpa és de l'actual govern de l'anomenat pacte de progrés, i que si continuam així anam cap a la desfeta total...

És ben possible que enguany ni hagi, a casa nostra, menys turisme que l'any passat; no ho pos en dubte si així ho diuen els que fan estatístiques i en tenen dades fiables (encara que recentment fins i tot s'ha parlat d'overbooking als hotels insulars), però d'això a la calamitat la distància és abismal, i fer-ne catastrofisme és clarament una manipulació mal intenciona de justificació únicament política, perquè ja sabem que en política tot està justificat.

Des del punt de vista del simple ciutadà que pensa que amb el que té ja li basta per viure, amb menys turisme, i sempre que es mantengui en uns mínims quantitatius i qualitatius que els economistes han de saber més o menys precisar, hi guanyarem qualitat de vida, perquè no hi haura tanta de gent que umpli els carrers i les platges i tots estarem més amples; perquè no hi haurà tants de cotxes que umplin els carrers i les carreteres i podrem conduir amb més tranquil·litat; perquè no havent-hi tanta de gent no hi haurà tant de consum dels recursos naturals "d'aigua especialment" ni d'energia, ni es generarà tanta de brutor que desprès no es pugui eliminar; perquè no havent-hi tants de cotxes no hi haurà tanta de contaminació de l'aire ni tant de renou, ni hi haurà més necessitat d'eixamplar les carreteres o fer-ne de noves, ni, per tant, de prendre més espai a la terra natural; perquè no havent-hi tanta de gent de fora sobraran hotels i apartaments i potser veurem com se n'esbuquen un bon grapat i deixen més espai per a l'aprofitament general; perquè havent-hi menys turistes, però més bons, per ventura aquest mateixos faran considerar la possibilitat d'esbucar part de les murades que tanquen la costa de bona part de Mallorca i Eivissa; perquè havent-hi menys turistes no hi haurà tanta de pressió urbanítica sobre tot el camp i l'agricultura tendrà una oportunitat de sobreviure; perquè no havent-hi tants de turistes ja no es plantejarà l'ampliació del gegantí aeroport de Mallorca; perquè no havent-hi tants de turistes no hi haurà tampoc tanta de gent que vengui de fora a cercar feina aquí, i per tot això no hi haurà tanta demanda de construcció ni els preus de l'habitatge seran tan alts; perquè no havent-hi tants de turistes els naturals del país per ventura estarem més ben considerats quan anem a un restaurant o a un cafè, o a una botiga, i se'ns respectarà més; perquè no havent-hi tants de turistes tal vegada hi haurà una reflexió general sobre la precarietat d'un sistema econòmic basat en l'especulació, la servitud i la destrucció del territori... Amb una paraula, senyors de l'asociación matista, no vulgueu fer-nos por, perquè tots els qui tenim un dit de seny i no ens movem purament i únicament per interessos doblerers immediats sabem que menys turistes no ens ha de significar cap desastre. El vertader desastre seria tornar a l'escalada continuada any darrere any en el nombre de turistes que duria irremeiablement al col·lapse ecològic i, de rebot, i això tothom ho sap, al col·lapse econòmic: els turistes d'una certa qualitat deixarien de venir perquè aquí ja no hi trobarien res que els atragués i seríem absolutament dependents del pitjor turisme de masses, barater i grosser. ¿És aquesta la vostra proposta de futur? Matas? No, gràcies.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.