nubes dispersas
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

El TC i la moratòria de grans superfícies

La decisió del Tribunal Constitucional de desestimar la impugnació presentada per l'Advocat de l'Estat contra la moratòria de les grans superfícies aprovada en el Parlament balear constitueix un èxit més per a l'autogovern de les Balears després dels assolits amb la Llei de comerç i amb l'ecotaxa. Ara es torna a veure clar el fracàs de l'estratègia obstruccionista del PP i de l'Executiu Aznar envers les decisions sobiranes del Parlament balear. La realitat demostra que la Carta Magna és un camp de joc democràtic tan ampli que no hi ha cap magistrat que la conegui a fons capaç de posar obstacles insalvables als qui actuen conforme a la normativa vigent.

El que preocupa d'aquesta situació és el sentit patrimonialista de la Constitució que demostra tenir el PP d'Aznar. Qualsevol mesura que aproven els partits de l'esquerra o nacionalistes a les autonomies i que va contra la doctrina política conservadora es converteix automàticament en recurs davant el TC. I aquest és un mal camí, perquè si els entrebancs «populars» tinguessin èxit, els ciutadans es començarien a demanar si la Constitució és una eina de convivència col·lectiva al servei de tots o només dels qui comanden a Madrid.

En aquest sentit, els membres de l'alt tribunal demostren tenir seny. I el cas del recurs de l'Advocat de l'Estat a la moratòria de les grans superfícies és més que evident: només faltaria que un autogovern no pogués aprovar cap mesura per defensar el petit comerç. Impedir aquest dret seria escandalós. Qualsevol batle de poble, en un moment donat, pot prendre decisions que beneficiïn els seus comerciants, però l'Advocat de l'Estat, actuant d'ofici després dels recursos presentats pel Govern Aznar, ha intentat impedir-ho. I ha fracassat. Des de la mateixa perspectiva, no es pot prohibir a un autogovern que estableixi un impost per protegir el medi ambient d'un arxipèlag. José María Aznar ha de comprendre que la Constitució no és un escut per frenar la dinàmica social, sinó tot el contrari: és un motor per aconseguir una societat més solidària, digna i tolerant.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.