cielo claro
  • Màx: 19.5°
  • Mín: 8.06°

Un acord històric

El pacte entre el president Francesc Antich i el president dels touroperadors, Martin Brackenbury, per incloure l'ecotaxa dins dels paquets turístics i poder aplicar-la a partir del pròxim mes de novembre constitueix una veritable fita històrica per a les Balears. A partir de la propera tardor, els turistes col·laboraran en la protecció del medi ambient de l'Arxipèlag i, el que és més important, els grans majoristes, al contrari dels hotelers, comprenen que aquesta mesura és molt important per mantenir la categoria de la principal destinació turística de la Mediterrània.

Aquest pacte també és un gran èxit personal del president Antich. Fins fa poc semblava impossible que hi hagués acord sobre l'ecotaxa, però després de la fira de Berlín fins i tot els hotelers balears semblen fer anques enrere i anuncien que no donaran més guerra, tot i mantenir el seu posicionament contrari al nou impost. Els empresaris han entès que per aquest camí podien perdre prestigi social i s'han estimat més situar-se en posicions molt més calmoses a l'espera d'esdeveniments.

És cert que Antich ha ajornat fins a novembre l'aplicació, però aquesta era l'única possibilitat que tenia després de la postura tancada dels hotelers. A més, els touroperadors no tenien temps material d'aplicar l'ecotaxa als paquests d'aquesta temporada i s'exposaven a importants reclamacions. El millor era esperar al novembre. I en ser les liquidacions quadrimestrals, el pagament no s'esfectuarà fins a les portes de la primavera del 2003. Queda temps per endavant per cercar les millors solucions i la manera més adient de dur-la a la pràctica.

Ara Antich pot respirar tranquil. Per primer cop en aquest llarguíssim plet, ha assolit una posició de força. I la té perquè ha trobat un interlocutor vàlid, els TO, que han posat seny. I no oblidem que els majoristes són els «veritables» clients de les Balears. Ells són els qui mouen grans masses de turistes d'un lloc a l'altre, els que tenen poder per promocionar destinacions o llevar-los el seu suport. La seva acceptació és una gran victòria per a les Balears. Per a tots. Per als seus ciutadans i per als que gaudeixen com enlloc de passar aquí les seves vacances.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.