algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
18°

Porta d'esperança amb l'ecotaxa

L'escontre del Consolat de la Mar entre el president Antich i els hotelers no reportà, formalment, resultats pràctics importants. Les dues parts es mantenen fermes en les seves postures. El Govern vol aplicar el nou impost el primer de maig i els hotelers exigeixen la retirada de la llei. Ahir els arguments es varen mantenir intactes. Però la trobada aportà un canvi de tarannà. Ambdues parts acordaren la creació d'una comissió mixta que farà la radiografia exacta de l'actual conjuntura. Les dues parts aportaran les seves dades i el resultat és molt possible que també impliqui apostes conjuntes per arreglar els problemes.

El que era important era encetar el diàleg, i això ja s'ha aconseguit. A partir d'aquí, i si aquesta comissió fa passes cap endavant en les properes setmanes, és probable que els ponts d'enteniment reportin avanços. L'Executiu Antich és conscient que amb bona voluntat és possible retardar l'aplicació de l'ecotaxa al pròxim novembre, la qual cosa, en termes pràctics, implica que no es cobraria «de veritat» fins passat l'hivern. Tampoc no s'ha d'oblidar que existeixen altres fórmules. L'ecotaxa no és una veritat absoluta, sinó una necessitat en defensa del medi ambient. Així, també es podria negociar una fórmula de pagament gradual i analitzar, sobre la marxa, com funciona l'aplicació de l'impost.

Però per sobre de tot es troba la necessitat de vertebració del país, fet que és impossible sense el concurs dels hotelers. El diàleg entre les institucions d'autogovern i els empresaris va fins i tot més enllà de les qüestions mediambientals. La societat balear necessita un pacte social que els impliqui a tots, i això passa per empresaris turítics i els seus clients. Sense la participació activa dels empresaris turístics per afrontar els grans problemes illencs, sempe tindrem un país coix, amb mancances importants i sovint dependent de la «misericòrdia» de Madrid. Cal cohesionar la societat. Cal que els hotelers assumeixin el seu paper de lideratge. És imprescindible que s'entenguin amb el Govern elegit pel poble. És vital que se sumin a la defensa dels interessos illencs davant el centralisme. Aquest esperit és, fins i tot, més simportant que l'ecotaxa.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.