algo de nubes
  • Màx: 12.87°
  • Mín: 7.77°
13°

Canvis, tocatardans, però pertinents

Des de fa uns mesos es parla de la conveniència de modificar el nom d'algunes vies públiques de Felanitx per alliberar-nos definitivament dels símbols que han d'estar en els llibres d'història i en els museus, no a les vies públiques. Vint-i-set anys després de la mort del dictador, certament, ja toca. El cas més escandalós és el de la ronda Creuer Baleares, a Portocolom. Convé recordar que aquest nom homenatja una nau nacional que canonejava costes i vaixells lleials al govern sorgit de les urnes. Passa, a més, que el vaixell de guerra facciós no té gran cosa a veure amb Felanitx "salvat el fet que hi moriren dos felanitxers: Salvador Sans Colom i Bartomeu Ramon Soler. El manteniment d'aquest nom en una via pública no té justificació, i a més fa empegueir els qui estimam la llibertat.

Així, doncs, suggerim a l'Ajuntament que canviï la denominació de la ronda principal del port i aprofitam per proposar un nom: ronda dels Carrabiners de la República, en recordança dels carrabiners de Portocolom que el juliol de 1936 es van mantenir lleials al govern democràtic i pogueren fugir a Menorca. Aquells tretze homes, lluny de resistir, alguns continuaren combatent en defensa de les llibertats (com Julio Mesonero, que acudí a defensar Madrid i probablement coincidí amb el mariner felanitxer Antoni Coll).

Volem aprofitar l'avinentesa per proposar un altre canvi. La plaça dels Rossells passà l'any 1938 a anomenar-se plaza de España per iniciativa de la gestora feixista de l'Ajuntament de Felanitx, essent batle el falangista Manuel Oliver Puig, de trist record. En aquest cas suggerim que es restituesqui el nom tradicional de la plaça (de l'Abeurador), que es restablesqui el nom oficial anterior, que s'anomeni com és coneguda col·loquialment (de les Palmeres) o que es bategi de bell nou com a plaça dels Països Catalans "en afirmació l'àmbit nacional que ens és propi.

Els felanitxers tenim encara més assignatures pendents: el reconeixement de la figura de Pere Oliver Domenge n'és una. Sobta que a Fenalitx no hi hagi cap via pública dedicada al batle republicà (1931-34/36) de la vila, quan Palma té des de fa molts anys un carrer batejat amb el nom d'Emili Darder. Una tal absència només es pot entendre com a símptoma d'una reconciliació malentesa, que ha consistit a tirar dins el poal de l'oblit la memòria dels vençuts per no incomodar els vencedors. Nosaltres trobam que ja n'hi ha prou de manies i suggerim a l'Ajuntament que redenomini la via situada davant la Sala com a carrer de Pere Oliver Domenge "avui considerat com un annex de la plaça de la Constitució. N'aprendrem, a mirar el passat sense complexos ni por? Ho entendrem, que el passat és un tió que ens permet orientar el futur, governar-lo i per tant governar-nos?

Col·lectiu Felanitx per la República.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.