algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
16°

Dia Universal de la Infància

El 20 de novembre es du a terme el Dia Universal de la Infància, perquè va ser aquest mateix dia de l'any 1989 quan les Nacions Unides proclamaren la Convenció sobre els Drets del Nin. Trenta anys abans i aquest mateix dia, el 1959, ja s'havia proclamat la Declaració dels Drets del Nin, també per part de l'Assemblea General de l'ONU.

La Convenció dels Drets del Nin és l'instrument dels Drets Humans que més països han ratificat fins a hores d'ara, encara que no tots la respecten: els Estats Units i Somàlia són els dos únics estats del planeta que no l'han firmada.

La Convenció "a part de definir allò que s'entén per nin, és a dir, qualsevol ésser humà menor de 18 anys, llevat que hagi aconseguit abans la majoria d'edat" desenvolupa en els seus 54 articles els deu Drets del Nin de 1959. Per tant, es converteix en un instrument eficaç per a la protecció i el desenvolupament de nins, nines i joves de tot l'Estat i també de les Illes Balears. Per tant, la legislació estatal i l'autonòmica reflecteixen els drets i la protecció específica de què han de gaudir els nostres menors.

La cosa important d'això és que el menor ha passat de ser un objecte de dret, un agent passiu sobre el qual es decideix, a ser una persona amb veu (sobretot pel que fa al seu desenvolupament), és a dir: un subjecte de dret.

Les comunitats autònomes més compromeses amb els menors d'edat han desenvolupat alguna figura per defensar els drets de nins, nines i joves menors de 18 anys. Així, a Madrid existeix el Defensor del Menor; a Catalunya hi ha l'adjunt al Síndic de Greuges per a temes d'infància; a Andalusia i a Galícia, una secció del Defensor del Poble que es dedica als menors. A les Illes Balears tenim l'Oficina de Defensa dels Drets del Menor (ODDM).

És important la col·laboració de tots els ciutadans i les ciutadanes, els majors i menors d'edat, amb fills o sense, perquè la nostra societat del futur dependrà de l'atenció que donem als més vulnerables.

Si vols conèixer l'ODDM, pots visitar la nostra pàgina web: http://oddm.caib.es o bé telefonar-nos al 971 77 51 16 o visitar"nos al carrer d'Aragó, 26, 1"E, de Palma.

Javier Barés, director de l'ODDM. Palma

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.