algo de nubes
  • Màx: 17.67°
  • Mín: 8.69°
15°

La feta de Florida

Les eleccions presidencials nord"americanes d'enguany faran córrer molt tinta, provocaran molts de comentaris, requeriran moltes explicacions a un nivell del tot inusual. Perquè de les eleccions normalment "si no es tracta de repúbliques bananeres o balcàniques" se'n comenten els aspectes polítics, no les qüestions de mecànica electoral. En definitiva, que sigui notícia la demora en el recompte dels vots és un mal símptoma, el qual, certament, un no espera que es doni a unes eleccions als EUA. Realment, no hi ha precedents pel que ha passat, pel que està passant. Fins al punt que cal sospitar que, a partir d'ara, caldrà revisar les legislacions estatals en la matèria per a comprovar si les mesures existents, tant per a preveure com per evitar possibles errors o fraus, són de veritat suficients. Un fiasco o un escàndol de tal magnitud no s'hauria de poder donar en la que deim primera potència mundial.

Totes les enquestes avisaven, per descomptat, que era d'esperar una gran igualtat de vots entre les dues candidatures principals. Tothom també sabia que els resultats electorals de Florida serien decisius. Però ningú esperava uns resultats tan i tan equilibrats en aquest estat "amb una «diferència» inferior als 2.000 vots!" tot coincidint, especialment i també sospitosament, amb un escrutini tan i tan allargassat (cal no oblidar que Florida ha estat un dels estats que primer han tancat els col·legis electorals) o demorat i que fes necessari un recompte poc menys que papereta per papereta. Tot garbellat, si en teoria és possible una coincidència semblant en el nombre de vots "si el fet no és metafísicament impossible", tanmateix resulta prou estrany que la tal coincidència s'hagi produït tot coincidint amb un escrutini tan lent, en comparació amb el que és usual i amb els efectuats simultàniament en els altres estats. I, per a més inri, justament en aquell que el seu governador és germà d'un dels candidats en discòrdia.

Val a dir que, a l'hora de la veritat, el problema greu "malgrat que hagi afectat, i de quina manera, la totalitat del país" s'ha centrat a l'estat de Florida. Si alguna cosa s'ha fet malament haurà estat en aquest estat concret. Tanmateix, sembla evident que l'Establishment polític dels EUA haurà de procedir a comprovar o revisar la mecànica electoral per tal d'evitar que es pugui repetir una situació parescuda o pareguda.

Naturalment, per excepcional i estrany que sigui el que ha passat, ningú pretendrà que la gran democràcia (amb totes les seves limitacions) n'hagi sortit seriosament perjudicada. De moment, el problema ha estat un problema de Florida. I cal confiar en les virtuts de la democràcia americana, que també les té. Tanmateix, no és gaire fàcil explicar la seqüència dels fets ni la lentitud amb què s'ha produït el còmput dels vots tant abans com després que les grans cadenes de televisió, amb la CNN al capdavant, anunciassin urbi et orbe "encara que, òbviament, no fos més que com una estimació" el triomf d'una de les dues grans candidatures. Sobretot, el que resulta del tot imprescindible és prendre totes les mesures necessàries perquè un fet semblant no pugui repetir"se. Els procediments electorals no basta que siguin eficients i honrats, també ho han de parèixer.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.