cielo claro
  • Màx: 22.63°
  • Mín: 13.08°
22°

El Pacte de Progrés compleix un any

Ja fa un any que a les Illes Balears tenim, per primer cop, un govern de caire progressista i nacionalista. Són moltes les crítiques que, fins ara, s'han formulat a favor i en contra d'aquest fet; si per uns el Govern de Progrés ha estat una passa enrere, per altres, el nou govern ha significat un profund i fructífer canvi en la manera de veure les coses, des d'una perspectiva més plural i progressista. De fet, els esdeveniments que fa un any van ocórrer a la nostra Comunitat Autònoma parlen per si sols: per primer cop, començava una important època innovadora i amb una predisposició essencial per fer coses noves, diferents, ben fetes i amb un objectiu clar que és el progrés, sostenible, de les Illes Balears com a Comunitat Autònoma plural, progressista i orgullosa dels seus trets identificatius com a realitat cultural, lingüística, social i idiosincràtica pròpies dins de la realitat plurinacional de l'Estat espanyol.

Estic secur que han estat molts els esforços que des de les distintes formacions polítiques s'han fet perquè el Pacte donés uns fruits que, en principi, semblaven esser bastant mals d'aconseguir i, en part, utòpics. Res va impedir, no obstant, que els acords arribassin a bon port i es pogués constituir un govern progressista per primer cop en la història autonòmica de les nostres illes. A més, els Ajuntaments i Consells Insulars passaren a esser governats, alguns també per primer cop, per reproduccions del mateix pacte, i que, amb major o menor èxit, desbancaren del poder un partit que se'n ressentí molt de perdre-ho pràcticament tot llevat de Palma i Inca, úniques ciutats importants on conserven, per majoria absoluta, el poder als seus respectius ajuntaments.

Ara, després d'un any de moltes dificultats són encara, efectivament, moltes les coses a fer. I, de banda dels entrebancs que determinats col·lectius han posat per enmig, la disposició a avançar dins d'aquest camp no crec que en falti. És l'hora de valorar el que fins ara s'ha duit a terme, però també és l'hora de pensar en els tres anys de legislatura que queden. I en aquest sentit s'han de dir, almenys, dues coses: una consistent que, fins ara, el Govern de les Illes Balears, si bé sí crec que ha fet molta feina, no ha donat, no obstant, la imatge que hauria d'haver proporcionat, en el sentit que són moltes les coses per fer i molta la capacitat i intencionalitat per dur-les a terme que s'hauria d'haver transmès al ciutadà; la segona nota que podem assenyalar és que, d'alguna manera o altra, és ara l'hora de millorar aquesta imatge el que, segurament, només es pot fer d'una manera: fent molta feina. No dic que fins ara no se n'hagi feta, però el que sí dic és que la bona imatge d'un govern és fonamental per avançar dins d'aquest camp; si no hi ha una bona impressió del govern no hi haurà mai confiança dels ciutadans cap a ell, i això és el que avui, a la nostra Comunitat Autònoma està passant, en gran part, motivat pels obstacles, a voltes infonamentats, emesos per determinats col·lectius que fins ara sempre havien callat, tot i que ara, de sobte, i en col·laboració amb l'oposició del govern, s'han posat a fer renou.

És hora de posar-s'hi i, per tant, és l'hora que els ciutadans d'aquestes illes vegin en les nostres institucions públiques una força de voluntat important per a resoldre els problemes que ens afecten i de dur a terme aquells projectes que realment beneficiaran en el conjunt de tota la ciutadania i no només a uns pocs. Per tant, és l'hora de defensar el que és nostre, de dur ben amunt la nostra identitat i idiosincràcia pròpia que ens fa gaudir de formar part d'un autèntic país com són les Illes Balears, dins de la realitat plurinacional, pluricultural i plurilingüística de l'Estat, amb la força i l'impuls necessari que des d'aquest govern s'ha de proporcionar i s'ha de dur a terme per donar compliment a tot això, tenint com a base, sense cap dubte, la llibertat, la igualtat i la justícia per a tots els ciutadans, la pluralitat ideològica i política, i el progressisme com a únic valor que ens permetrà avançar cap a un major benestar social i cap a l'eficaç prosperitat dels nostres pobles.

Bernat Vidal Arbona. Porreres.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.