El foner de Llorenç Rosselló

TW
0

S'ha escrit molt sobre un dels escultors més importants que ha nascut a Mallorca. La seva curta vida i els molts premis que li foren atorgats han fet de la seva figura una personalitat rellevant en el nostre art, tot i que encara no ha estat objecte del reconeixement artístic que mereix. Probablement per l'escassa obra que va fer: una tisi fulminant, als 33 anys, va acabar amb la seva vida, després del gran èxit que va tenir a l'Exposició Universal de París, de 1900, amb la seva obra Desolació.

Entre les escultures carismàtiques de Llorenç Rosselló, destaca El foner balear (l'Ajuntament de Palma, des de fa alguns anys, dóna als visitants il·lustres de la ciutat una reproducció de format petit), de la qual, a Palma, hi ha tres originals "en el món de l'art, es considera que una escultura és original si la fundició no excedeix els set exemplars; així que les escultures de la ciutat són totes tres originals": una a l'Hort del Rei, una altra al Palau de Marivent, collocada en un lloc ben estratègic i que dóna la benvinguda als visitants del Palau i una tercera a la seu de Sa Nostra, a Son Fuster.

S'ha imputat a l'artista un error en el disseny d'aquesta peça. Quan es tira la fona, el peu esquerre és el que està davant, mentre que a l'escultura de Rosselló el peu que està avançat és el dret. El dibuix que il·lustra aquestes paraules demostra que l'escultor ho va fer conscientment, ja que al dibuix també és la cama dreta la que està endavant. Així que només són possibles dues explicacions. Una, que l'escultura representa el moment posterior al llançament de la pedra. L'altra, que el foner era esquerrà. El lector pot triar l'explicació que més el convenci.

Per acabar, i tal com ja vaig dir a la Gran Enciclopèdia de Mallorca, crec que és just indicar una vegada més que Llorenç Rosselló no va ser deixeble, ni es va inspirar en els escultors catalans Llimona i Clarà. Cronològicament és impossible. Crec que és injust llevar-li el més mínim mèrit. D'altra banda, Mallorca encara no ha retut un homenatge merescut a l'artista. Sa Nostra, el 1998, per commemorar el centenari de l'oficina de l'entitat a Alaró, poble nadiu de Rosselló, va donar a la vila Retorn al bon camí, que justament no és de les escultures més representatives ni de les més bones de l'escultor.

No em queda més que agrair al nét de l'artista, el misser mallorquí Fermín Quiñones, la seva amabilitat i la seva gentilesa en deixar-me el dibuix que il·lustra aquestes pàgines.