Quan ja són més de mitja dotzena els amics o coneguts que han tengut el privilegi de poder visitar a Barcelona l'exposició del gòtic mallorquí; i quan s'ha comprovat que aquestes persones tornaven meravellades dels tresors artístics que tenim aquí, hom pensa que sempre serem uns pobres provincians, que no sabem detectar el geni artístic que es desplega davant dels nostres ulls i necessitam que algú de fora ens el posi en valor.
Les passes que feim, en sortir de viatge, per veure objectes artístics! I aquí som incapaços d'acostar-nos al Museu de Mallorca o a l'Episcopal "ja que parlam de gòtic. Per ventura una manera de donar a conèixer el nostre patrimoni artístic seria subvencionar viatges a Barcelona, al MNAC.
El conseller del ram, senyor Ferrer, podria obtenir resultats insospitats. Però deixem-ho anar. Gràcies al tracte que permet que els mallorquins poguem veure el nostre gòtic a Barcelona, també podem veure a la Llonja algunes obres de primera magnitud, del Renaixament i del Barroc "Tintoretto, Bassano, Sánchez Coello, El Greco, Ribera, Velázquez, Zurbarán, Viladomat", amb una sèrie de peces d'aquelles que no es veuen cada dia per l'illa. Voldria ser capaç d'influir l'improbable lector perquè no deixi passar aquesta oportunitat de contemplar al viu alta, altíssima pintura, ara que la té aquí mateix i s'ho pot programar sense la tirania d'un guia turístic. És clar que també m'agradaria poder seduir el lector per animar-lo a visitar dues grans exposicions, la de Gaspar Homar al Gran Hotel "la Caixa" i la de Bernareggi al centre de cultura de sa Nostra.
Gaspar Homar, com ara ja sap tothom, fou un geni modernista de les arts aplicades, nascut a Mallorca i amb una carrera professional desenvolupada a Catalunya.
Ara, gràcies a la fundació de la Caixa, torna als seus orígens, de manera que per a la immensa majoria de mallorquins serà un descobriment enlluernador. I quina capacitat de convicció no m'agradaria tenir perquè el lector dirigís les passes al carrer de la Concepció "Sa Nostra" per tenir un bon coneixement de l'obra de Bernareggi, aquest pintor tan popular a Mallorca i tan desconegut... I no oblidi adquirir el catàleg, que conté un estudi completíssim, esplèndid, del qual és autor José María Pardo Falcón.
Així que, aquestes festes, no és imprescindible sortir per veure art amb totes les lletres: els que són aquí de viatge en podran fruir.Els aborígens no hauríem de fer els roïssos tan grossos.