algo de nubes
  • Màx: 19.32°
  • Mín: 9.08°
11°

Amic del Mercat

Amics del Tren, Amics dels Molins, Amics dels Castells, Amics dels Cafès, i Amics del Mecat de l'Olivar? Per què una cosa aparentment viva no té amics que el defensin? De mèrits no n'hi falten: cèntric, tracte personalitzat, productes frescs, productes mallorquins, gran diversitat en l'oferta, exclusivitat en alguns productes de temporada com les nesples, les atzeroles, els espàrecs i les olives per salar... i així i tot l'Olivar arrossega una crisi que aviat complirà deu anys. En fa vint-i-cinc que hi vaig més o menys cada setmana i ha estat aquesta darrera dècada quan he vist tancar el bacallaner, l'herboristeria, el carnisser, traspassar la pedra del peix i el fruiter s'ha jubilat. L'únic proveïdor que mantenc des de fa molts d'anys és el verdurer que crec que s'hauria d'haver jubilat, però la dona, el fill i la nora desafiant el que és la norma a l'Olivar, mantenen la parada oberta.

La responsabilitat d'aquesta recessió és atribuïble, en part, a la mateixa assemblea de concessionaris que regenta el mercat i que no ha sabut fer front a fenòmens tan recents com el despoblament del centre històric de Palma i la incorporació de la dona al treball. Les noves generacions no solen viure al casc antic i les dones, les clientes habituals de l'Olivar "ja no disposen de tot el matí per anar a comprar. Els dissabtes que era quan la gent més anava al mercat, és dificil arribar fins a l'Olivar per mor de les obres, i ha afegit a la llarga agonia. Si diem que tot és un problema d'horaris, els concessionaris contesten que ja provaren d'obrir els divendres horabaixa i que això no anà bé. Ara, fins i tot estan dividits per la reforma que volen fer i aquest és el pitjor moment perquè arribi un oferta multimilionària per instal·lar una gran superfície. Això encara durà més enfrontaments.

Sembla mentida, però a Palma el mercat no funciona i curiosament a altres ciutats turístiques de la Mediterrània el mercat de fruites i verdures és un punt d'atracció turística i visita obligada. Gran part de l'èxit d'aquests mercats, dels mercats de ciutat-gran "i Palma ho és" rau en l'amplitud de l'horari i amb això tornam al que no volen sentir els concessionaris. La limitació horària del petit comerç és el que no el deixa viure perquè tanquen quan tothom surt de fer feina. En això el mercat de l'Olivar ha volgut ser baluard de la tradició en els hàbits comercials de la ciutat i potser el seu horari era l'única tradició que no calia conservar.

Veurem com acaba tot això amb la gran remodelació de la plaça Espanya, l'aparcament que aviat cobriran i la reforma que volen fer. Si això els ajuda que la gent circuli més pels voltants de l'Olivar ja està bé, però que sàpiguen que els amics de l'Olivar seguirem cercant allà això que no podem trobar a cap altra banda: el tracte de confiança, la qualitat i la diversitat, tot ben trempat a la mallorquina.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.