algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 14°
14°

Cartes dels lectors

Premis Ciutat de Palma
Gala premis Ciutat de Palma, teatre Principal. Cap explicació dels projectes guanyadors, però míting polític. Que trist per als pobres guardonats que aguantaren damunt l'escenari. En part ens ho esperàvem, no som passarells, però ens mig espenyaren la festa. Un no guanya cada dia un Ciutat de Palma. Fins i tot ens volien fer fora dels seients, ni distintiu ni entrada teníem (i no som els guanyadors del PP ni hi tenim res a veure). Quina vergonya! Sols Miquela Lladó ens omplí la nit de sensualitat, reivindicació, poesia, de goig i de festa. Per a la resta, ni foto, ni el salut, ni un aplaudiment, com si no hi fóssim!

Amb aquest panorama, endiumenjats per a l'ocasió, indignats i tement que tampoc no arribàssim o no entràssim al Solleric, partírem a sopar per compte nostre. No sols de poesia viu l'home! Senyors polítics, per sort no necessitam "d'autobombos" com vostès, però els nostres projectes sí. Es tuden els doblers de la ciutadania si no es promocionen. L'obra de G. Forteza, l'etnologia de Sta. Catalina, el patrimoni paleontològic són patrimonis rellevants de vegades desconeguts. La gala era el moment ideal per donar-lo a conèixer. Han mostrat que, per Palma, la investigació no està al nivell de la resta guardons. Hi ha faltat vista. Tant costava explicar un poc el que fem i donar-nos un detallet per mostrar als nostres fills, alumnes, parents o amics?

Pels que hem tengut l'honor i la sort de guanyar enguany els premis d'investigació de Calvià i el de Palma, la cosa està ben clara. Calvià 1. Palma 0. Us ho agraïm a tots (i a totes) igualment i no es preocupin per la feina. Som entusiastes, seriosos i competents. Estam per damunt aquestes beneitures. Quedarà millor i a molt més bon preu que si li haguessin fet els seus assesors. Per cert, quan ens hi posam? quan cobram? No s'enfadin, va de verbes, ens ho agafam amb humor, però, ni sembla que ens hagin guardonat, i encara ni hem cobrat!
Amb un pam de nassos hem quedat!
BERNAT MOREY COLOMAR. Palma.

Enhorabona Iguana! Enhorabona dimonis!
Després de la trista polèmica que encetaren algunes colles de dimonis sobre si anirien o no a l'aTIArfoc, ha estat una alegria veure l'espectacle d'Iguana i l'espectacle de totes les colles que sí que hi assistiren. Sembla que ja podem oblidar aquestes històries que no fan altra cosa que desprestigiar el món de les colles i de les dimoniades. Tothom s'ho va passar bé i això és el que interessa. La sortida de l'infern a l'escola de la Faixina fou espectacular, realment pareixia que s'havia calat foc. Després un bon correfoc on ens cremàrem a gust els qui ho volguérem fer i els més porucs pogueren mirar sense por de ser socorrats.

I, al parc de la Mar, una cloenda apoteòsica de foc, fum, dimoniots i dimonis, en la qual no hauríem d'oblidar la cantant d'òpera que va ser fantàstica. Sí que hauríem de reconèixer que la immensitat del parc de la Mar fa que tot quedi més petit, però el conjunt dels bruixots a dalt de la murada, les colles davall, l'escenari i la fantàstica il·luminació de la Seu varen fer d'aquets aTIArfoc un bon muntatge, una nit de foc superior. Tot un encert la il·luminació interior de la Seu, mai no havia pogut veure els vitralls des de l'exterior i ho vaig trobar meravellós, no es podria deixar per a sempre?
PERE J. SERRA. Palma

A Maties Tugores
Els que apreciàvem de debò Maties Tugores (Valenciennes, 1950 - Palma, 2010) encara no ens podem avenir del seu sobtat traspàs, esdevingut a penes fa un parell de setmanes. Excel·lent poeta i millor traductor, Maties era d'aquesta classe de persones que passen per la vida sense fer excessiu soroll, gairebé de puntetes, una virtut més aviat escassa en el procel·lós món de la cultura, com més va més donat als fasts i les lluentors de tota casta.
Treballador incansable, mai no oblidarem els seus ímprobes esforços per donar-nos a conèixer el bo i millor de la cultura francesa contemporània, especialment en el vessant de la poesia, disciplina "per i per a la qual vivia", en paraules de la directora de l'Aliança Francesa de Palma. Destacaven entre d'altres les seves col·laboracions a les revistes S'Esclop i Segell, on era bo de fer destriar la seva proverbial sensibilitat i rigor intel·lectuals. Un dels darrers projectes que tenia entre mans era la publicació d'una antologia de poetes de les Illes Balears, en edició bilingüe català-francès: aquesta va ser la darrera vegada en què vaig tenir ocasió de tractar-lo i de comprovar in situ l'empenta i la il·lusió que tenia en aquella curolla, que confiam que ben aviat vegi la llum per bé de la poesia i de la cultura d'aquesta terra.

Sigui com sigui, avui tindrem ocasió d'homenatjar-lo en l'acte que un bon grapat de col·lectius i associacions culturals han organitzat en memòria seva i que tindrà lloc a la sala d'actes de la Misericòrdia de Palma, a les 20.30 h. La nostra participació i solidaritat serà sens dubte el millor dels tributs que li podem retre, amb la seguretat que la seva llavor i empremta no seran en absolut debades.
Gràcies per la teva amistat i mestratge, Maties.
MIQUEL ÀNGEL LLADÓ RIBAS. Marratxí.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.