nubes dispersas
  • Màx: 18°
  • Mín: 11°
17°

Cartes dels lectors

Llorenç Capellà, ARCA i el Baleares
Senyor Capellà, el passat dia 6 intentàveu desprestigiar ARCA, per estar a favor de la protecció del monument a les víctimes del Baleares, tot demanant: "A què juga ARCA? Quins interessos serveix?". Vós, com tothom, sabeu quins són els interessos d'ARCA, és una associació transparent, oberta i sense més finalitat que el patrimoni. Afirmàveu que: "A Can Weyler quelcom fa olor de podridura". Si vós entrau a la web d'ARCA, comprovareu que en el recull de premsa hi ha la vostra carta i les d'altres que estan en contra del monument, com també les dels que estan a favor de la seva conservació, de tal manera que els seus socis i simpatitzants tenen informació i opinions diferents per poder lliurement fer-ne la seva opinió, sense manipulacions partidistes ni imposicions. No creis que això s'ha d'agrair i no fa olor?

Us recoman que entreu a la web de l'associació Memòria de Mallorca, que estan a favor d'enderrocar el monument, que tenen molta presa perquè l'Ajuntament ho tomi i que no poden esperar que es facin els estudis legals, històrics i arquitectònics que el Consistori ha encomanat sobre l'element. Per què tanta pressa? L'historiador Marc Taxonera opina sobre la gerra que: "Hem de deixar la història als historiadors i esperar que els nostres besnéts hagin mort abans de poder entendre-ho tot". A la web d'aquesta associació trobareu la vostra carta i les dels que creuen que s'ha d'enderrocar, però cap de meva o dels que estan a favor de conservar-lo. Els seus socis i simpatitzants no poden contrastar diferents opinions, ja els diuen el que han de pensar i creure. Em recorda un aforisme de Joan Guasp que diu: "Jo ja no he de pensar, estic afiliat a un partit polític". Aquesta agrupació, encara que tingui un cert component ideològic -que li resta parcialitat, però no credibilitat-, tampoc no fa olor. Ningú no fa olor per pensar, tenir idees diferents o expressar les seves creences.

Senyor Capellà, crec que vós sou també dels que veuen fantasmes pertot arreu. Certament, encara en queden molts de fantasmes feixistes i grups amb olor de podridura per la dreta, ho hem vist amb la presència falangista a Palmanova i a Arenys de Munt. Hi ha molt a fer des de les institucions democràtiques per eliminar aquestes ideologies. Ara bé, a l'extrem de l'esquerra, aquests senyors que creuen que només ells són demòcrates i diuen el que han de fer i pensar els altres... això és democràcia? Que m'ho expliquin. Què pensau que als que no tenim el mateix punt de vista que vós sobre el monument ens diguin que no som d'esquerres, que no som demòcrates, i que ens qualifiquin de feixistes? És raonable això?

Jo no pens com vós sobre el monument de les víctimes del Baleares per distints motius, entre d'altres perquè vós sabeu que no es va aixecar per commemorar cap batalla ni per honorar cap vaixell, que fou un acte per recordar els centenars de mariners que varen morir a l'enfonsament de la nau i que va ser una tragèdia per a moltes famílies mallorquines que hi tenien fills, dels quals sabeu que molts eren allà per obligació i sense adscripció política. Aquesta gent té el meu respecte, no tenen el meu respecte i condemn els comandaments i la tropa voluntària. L'historiador i antropòleg Jeroni Fullana afirmava en el documental de TV de Mallorca Memòria i oblit d'una guerra (cap. 13), dedicat al creuer Baleares, que "hi havia molts de voluntaris i alguns falangistes, però l'armada s'estimava més la gent normal sense adscripció política". També sabeu que entre les víctimes hi havia nins que s'apuntaren als fletxes, entre altres motius per la seva afecció a la mar o perquè s'hi havia inscrit un amic. El mateix historiador J. Fullana, en el llibre Los flechas navales de Baleares, recull aquestes declaracions: "A finales de 1936, cuando se fundó la Escuela de Flexas Navales, mi amigo Pepe Montis y yo nos apuntamos, ya que yo tenia la idea de ser marino", d'Ignacio Montojo Martinez-hervas, i "siempre he sido un gran aficionado al mar. Por ello intenté entrar en la Escuela pero no me dejaron. Tube que pedir recomendación a un viejo amigo de mi padre, (...) gracias a ello pude entrar", d'Antonio Enseñat.

Entre els nou nins mallorquins -fletxes navals- que moriren al Baleares n'hi havia tres que només tenien tretze anys, algú creu que eren uns feixistes i assassins? Que m'ho expliqui. Hem de diferenciar entre víctimes d'un bàndol i de l'altre? Totes foren víctimes del franquisme. Vós afirmau en el vostre article que "el monument al Baleares és un reconeixement a la tripulació d'un vaixell que...". Us falta afegir-hi: "... molts dels membres de la qual eren víctimes innocents". No creis que ARCA i Memòria de Mallorca haurien d'asseure's plegats i consensuar com protegir el monument de la Feixina i alhora honorar totes les víctimes innocents d'una guerra absurda?

Voldria fer meva l'afirmació de l'historiador i cronista oficial de Ciutat Bartomeu Bestard: "Hoy en día, pienso que el monumento del Baleares es un elemento más de Ciutat, como lo son les Lleones del Born, el Ramon Llull del paseo Sagrera, el Drac de na Coca en la fachada de Can España o la estatua del rei en Jaume. Ejercitar la memoria histórica será siempre necesario, pero mutilar la ciudad para esconder parte del pasado no me parece que sea la mejor idea".
Benet Bohigas i Moreno. Palma.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Joan de Balàfia, fa mes de 14 anys
Es monument en qüestió no està dedicat an es qui moriren en sa mesura que eren innocents duts a una carnisseria sinó tot el contrari, com a exaltació des fet de perpetrar sa carnisseria entre sa població civil. I té una estètica i una simbologia clarament feixistes. Potser hi haja d'haver un monument a sa Feixina però no aquest. Es problema, a més, és que a pesar de tres dècades llargues de democràcia formal, seguim ancorats dins es feixisme, no hi hagué cap depuració d'elements feixistes ni a s'exèrcit, ni en es cossos policials, ni a sa judicatura, ni a sa política, ni enlloc; "reputats" feixistes des món de s'esport o de sa cançó o d'altres àmbits segueixen tenint gran predicament social
Valoració:6menosmas
Per Benet Bohigas, fa mes de 14 anys
Estimat amic i company de campament Vallespir, -et supos amic perquè tots els companys d'estudis, grups i associacions (cap política o amb ideologia) per les que he passat o estic els consider amics- record aquells dies feliços en que tu i jo varem estar plegats al campament de la Victòria, jo tenia 9 o 10 anys, em vaig apuntar perquè m'agradaven les excursions i s'havia apuntat el meu veïnat –no sé perquè et vares apuntar tu-. Jo no estava ni he estat mai apuntat a la Oje –i tu?-, el meu pare no volia saber res d'aquesta organització i va ser mamare qui el va convèncer perquè pugues anar, ja que hi havia amics que hi anaven i era una oportunitat per passar-ho bé. El meu pare tenia reticències a la política, la seva familiar va esser repressaliada, el seu germà Pere –que tant ens va ajudar- va ser depurat pel regim franquista i apartat de la universitat, el primer tom “Cançoner popular català” dels seus estudis folklòrics fou destruït pels falangistes i no es va tornar a editar fins 44 anys desprès, també va ser obligat a escriure en castellà ( ho pots consultar a l'Anuari Verdaguer de 12-2004 article de Manuel Jorba de l'UAB o a la tesi doctoral de Jaume Claret “La repressió franquista a la universitat espanyola”). Del campament no record cap discurs ni la lletra de cap cançó, record quan anàvem a nedar, d'excursió i fèiem annerades als companys amb la pasta de dents, també jugaven emperò no record els jocs. Sento que per a tu aquells dies feliços d'un infància innocent sigui una taca negra. El regim franquista i els seus abusos es varen allargar fins que va morir el colpista, un altre dia et contaré com a sis amics, devers l'any 69-70 ens varen encanonar amb la pistola des de 2 metres i llevant l'assegurança ens varen dir: “El que tenga huevos que de un paso al frente” – no ho oblidaré mai-, o millor fèiem una cervesa i ens contem les batalletes de la Victoria, el que li varen fer a la padrina o intercanviem idees sobre el monument, del diàleg sempre en surten plantejaments interessants.
Benet Bohigas
Valoració:-2menosmas
Per Joan A. Coll, fa mes de 14 anys
Tot i comprendre el sofriment que suposa viure el monument de la Feixina com una pura exaltació al feixisme, cada vegada que llegesc el sr. Bohigas em reafirm en l´opció de la contextualització. I pas de dir tot el que no sóc per tal que els que no pensen com jo em perdonin la vida.
Valoració:-2menosmas
Per Antifeixista, fa mes de 14 anys
Avui he assistit a la convocatòria de Memòria de Mallorca a sa Feixina. He vist pocs polítics. Cap ni un del PP, ni del PSOE, ni del PSM, ni d'EU, ni d'UM! En canvi, he vist molta de gent digna. De la que no abarateix el somni; de la que no es dóna per menyspreu ella mateixa.
En tot cas, he "llegit" el desenllaç: la regidora de Cultura de Cort i la Batlessa de Palma defensaran el monòlit de la vergonya. No tenen el coratge que cal!
Valoració:14menosmas
Per Indignada, fa mes de 14 anys
Heu vist les fonts de Benet Bohigas? Tan demòcrata, ell! Sap qui és la família Montojo de militars franquistes? I d'en Bartomeu Bestard del PP, partit que no ha volgut condemnar el franquisme? A més del PP, és na Calvo, na Nanda o en Grosske els patrocinadors d'ARCA?
Valoració:6menosmas
Per Republicà, fa mes de 14 anys
Com gosa, Benet Bohigas, parlar d'un monument a les "víctimes" del Baleares. De víctimes, res de res! El Baleares va ser un dels vaixells que s'alineà amb la revolta contra la República. Eren BOTXINS i no víctimes. Els morts que hi va haver s'ho cercaren! Els menors d'edat que hi ficaren, com a "ESCUDOS HUMANOS", són víctimes dels seus irresponsables pares i, per descomptat, del FEIXISTUM que ho va permetre!
A més, convendria que, per evitar les manipulacions de Bohigas, la gent anàs a llegir què diu el monument, a mirar quin escut el presideix. Varen retirar aquella escultura d'un mariner que s'ofegava amb el braç fent la salutació romana, però tot el que queda és pur feixistum. I els qui defensen això són FEIXISTES, sí, FEIXISTES! Tant els hi és que aquell monument, en bona part, fos finançat per l'espoli que es va fer als presos de Can Mir. Ells sí varen ser víctimes! Espoliats i afusellats per exercir càrrecs democràtics!
Senyor Benet Bohigas, aquest monument m'ofèn com a fill i nét d'una persona que no sé on para. Vostè és un còmplice actiu dels qui el mataren de nit i el tiraren qui sap on!
Valoració:12menosmas
Per Apàtrida, fa mes de 14 anys
Jo també crec que darrera l'aferradisa defensa que Arca fa del monument feixisita hi ha interesos ocults. Si no, no ho entenc. Vaig llegir l'article de'n Llorenç Capellà i vaig està plenament d'acor. Però quan llegeixo les justificacions d'Arca encara em ratifico més amb la meva opinió de que aquest monument només és mereix un final: La demolició. El fet de que encara en aquestes alçadels del segle XXI estiguem discutint si tirar o non tirar avall un monument tan clarament feixista és ja una autèntica vegonya. I amparar-se amb les victimes innocents del vaixell (que ningú nega que van existir) em sembla poc étic. Perque no parlen els d'Arca dels centenars de victimes civils que aquest vaixell criminal va causar a Castelló, Tarragona i altres ciutats mediterrànees. Perque aquestes víctimes no tenen encara avui cap reconeiximent mentres que el vaixell que les va assassinar encara te un monument de grans proporcions com aquest vergonyós nyarro? Abaix amb el mamotreto. Per fei, per feixista i perque és un insult per a tota la ciutadania.
Valoració:14menosmas
Per Joan Capó, fa mes de 14 anys
El monument no està dedicat a les víctimes del creuer sinó "a la marina nacional" (espanyola, és clar). I el mariner fa un gest significatiu amb el seu braç. I el monument és molt lleig, com tota l'escultura i arquitectura de l'època.
Valoració:12menosmas
Per Arcada, fa mes de 14 anys
ARCA es desprestigia tota sola. No són necessaris els articles de ningú.
Valoració:8menosmas
Per Vallespir, fa mes de 14 anys
Benet, els campaments de la OJE per devers la Victòria la primeria dels 60, t'han marcat la vida! Encara deus recordar la lletra aquella de "¡Cubre tu pecho de azul, español!" Sembla mentida que diguis tant de desbarats. Tu i ARCA heu caigut en el pou del desprestigi en donar suport a la ignomínia!
Valoració:9menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente