La grip aviària i la globalització

TW
0

L'anomenada grip aviar, en principi una epidèmia limitada al sud-est asiàtic, va pel camí de desbordar-se i de transformar-se en una veritable pandèmia. En aquest sentit, Europa i ,sobretot, Àfrica Occidental són els espais geogràfics on aquesta síndrome de les aus podria mutar i esdevenir un nou virus gripal amb repercussions per a la salut humana.

De fet, la Comissió Europea i les institucions internacionals estan actuant amb una certa irresponsabilitat. En aquests moments caldria prendre unes mesures excepcionals: sacrifici ràpid dels animals, amb compensacions econòmiques immediates i transparents per als productors, i vacunacions generalitzades . A hores d'ara les propostes raonables de les autoritats veterinàries mundials no estan essent correspostes pels diferents governs. Cal tenir molt present que ens podem trobar a les portes d'una nova grip d'efectes devastadors per al gènere humà. Per aquesta raó la lluita contra aquesta plaga no es pot deixar exclusivament a les forces del mercat. Es diu que una nova vacuna podria estar llesta en tres mesos, però s'oblida que la capacitat de producció mundial de vacunes antigripals és limitat: el sector de les vacunes no és gaire rendible.

En definitiva, que amb això de la grip aviar ens podem trobar a les portes d'una crisi econòmica i sanitària de grans magnituds, que pot derivar en una autèntica crisi política en majúscules: la globalització neoliberal està fracassant estrepitosament . Serem conscients i capaços de veure-ho a temps per evitar la gran catàstrofe?

Josep M. Loste i Romero. (Rebuda per e-mail).