algo de nubes
  • Màx: 25°
  • Mín: 18°
25°

Una ciutat sostenible de 200 quarterades

Aquests dies va d'urbanisme. Assistim a acords o converses sobre l'eliminació de sectors urbanitzables, a premis d'urbanisme, a la presentació del projecte del ParcBIT. Però sembla que hi ha algunes grans incoherències dins tots aquests afers. El fet de modificar puntualment les Normes Subsidiàries o els plans generals per incloure actuacions no previstes en el moment de la redacció del pla, quan aquestes actuacions són ara necessàries i admeses de forma general, és de comuna acceptació. En canvi, modificar el pla per excloure sectors de sòl urbanitzable que en el seu moment foren concebuts de manera especulativa ja no agrada tant, sobretot als polítics, que resulta que són els mateixos de «sí, sí, el creixement s'ha de limitar i s'ha d'establir un sostre». A hores d'ara crec que ja s'ha arribat a un sostre; de fet, ja l'hem ultrapassat i ens hem fet un bony al cap. Per aquest camí, la ciutat del futur, i em referesc al cas de Mallorca, no serà la que proposa Rogers sinó la construïda damunt la mar, ja que aviat la llei del sòl rústic no tindrà sentit.

Ja que hi som, també és contradictori que el ParcBIT, que tindrà capacitat per a 7.000 residents i que serà un model de sostenibilitat urbana, consumesqui prop de 200 quarterades d'espai rural. De fet, el projecte és coherent en si mateix però deslligat del medi que l'envolta: o és que aquests 7.000 residents es passaran les 24 hores del dia al ParcBIT? «No, però resulta que es potenciaran els trajectes a peu, en bicicleta o el transport públic». Doncs no m'imagin, si no canvien molt les coses, els treballadors qualificats, els investigadors, els dirigents anant a peu o en bus a Palma.

La telemàtica i les telecomunicacions permeten, entre d'altres coses, la connexió a distància d'elements llunyans, és a dir, que les relacions espacials i els fluxos d'informació es veuen afavorits. Si el futur, com diu Rogers (però ell, en tot cas, només és una assalariat), es regirà per l'ús del cervell i no de la força, no seria menys forçat adequar els nombrosos habitatges buits del casc antic de Palma que sofreixen algun tipus de degradació i fer un ParcBIT desconcentrat però unit per aquesta xarxa telemàtica? Aquest sí que seria un model d'aprofitament dels recursos. Crec que hi ha altres necessitats més peremptòries, i amb això no em desllig de l'opció de les noves tecnologies ni del progrés, que la de situar les Illes Balears al capdavant de la innovació tecnològica mundial o que la de ser el pol d'atracció, encara més, per a residents europeus.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.