"Era un home sense pèls a la llengua que va donar branca a dretes i a esquerres". Així descriu Vivian Caoba l’empenta de Jordi Martí Rosselló, es Mascle Ros, per qui sent una gran admiració des de fa anys. Aquesta admiració l’ha portada a pujar els seus texts sobre l’escenari. Amb el títol de Capverjo, un dels pseudònims amb els quals signava Martí, Caoba estrena divendres al teatre de Santanyí aquesta obra, en la qual no hi falta l’humor, de vegades ben punyent, però que alhora pretén donar a conèixer la figura de qui fou el creador de la revista satírica Foch i Fum. "Jordi Martí volia que el poble tingués consciència crítica i ho transmetia a través de Foch i Fum: eren uns escrits que tenien oients, perquè es llegien en veu alta als bars del poble", assegura l’actriu.
Mitjançant Capverjo, Caoba ha volgut donar una forta empenta a la figura d’aquest personatge, ben popular a principi del segle passat però que avui pot passar per alt. Per aconseguir-ho, presenta una obra basada en tres monòlegs i en un diàleg abstrets "del cap i de l’imaginari de l’autor". Aquests són Es soldat i sa criada, Vuy Festetjá!, Sa sogra repelenca i Huelga de bugaderes, quatre peces de temàtiques ben diferents, escrites fora del llenguatge normatiu, però que retraten la societat illenca d’aleshores. "Es Mascle Ros analitzava allò que succeïa i de tot en treia punta, sempre amb l’humor per endavant. L’objectiu era arribar a la gent", reitera l’actriu.
A més, l’espectacle glosat combina els textos originals del protagonista amb altres explicacions de la mateixa Vivian Caoba, referències, anècdotes i fins i tot qualque cuplet, d’aquells que sortien setmanalment al Foch i Fum. Martí hi baratava les lletres de moda per afegir-hi collita pròpia en relació amb la política, qualque personatge conegut i temes populars. Una barreja d’elements que avui se’ns fa difícil de comprendre al cent per cert "per manca de referents de l’època", explica la intèrpret, però que determinen l’esperit de l’autor. Jordi Martí Rosselló participà en diveses publicacions, com ara Es Puput, Es Gallet, Sa Llonja, Ca Nostra i l’Obrero Balear, encara que fou Foch i Fum la que més coratge li donà per continuar endavant. "No fou casualitat que el setmanari fos tancàs el 17 de juliol de 1936", apuntà ahir Caoba. Capverjo es podrà veure al teatre Principal de Santanyí divendres i dissabte. Després, girarà per l’Illa amb el seu "humor gruixat".