muy nuboso
  • Màx: 17.23°
  • Mín: 11.35°
17°

Teatre a preu d'or

Les companyies de teatre catalanes que vénen a les Illes Balears cobren un 30 per cent més per “sufragar” les despeses d'insularitat

Dur una companyia de fora a qualsevol indret de les Illes Balears surt a preu d’or. En concret, cada grup teatral cobra un 30% més que si realitzàs una representació en qualsevol altre indret de l’Estat. Aquest increment, a pics sufragat per les administracions públiques, se sol veure reflectit en el preu de l’entrada que paga l’espectador, com també en la quota que n’han de pagar els programadors teatrals illencs.

Des de la Conselleria d’Educació i Cultura preveuen que la "despesa extra" per a 2008 pugi a un total de 261.345 euros. Una xifra que sols inclou les companyies catalanes contractades per a enguany i sense tenir en compte centres com l’Auditòriun de Palma, que també porta espectacles teatrals d’arreu de l’Estat.

Les xifres recollides pel delegat de Teatre, Pep Ramon Cerdà, fan referència als teatres i als auditoris públics de les Illes Balears. Concretament, preveu cinc companyies catalanes al teatre del Mar; 5 funcions al Principal de Maó; deu a Can Ventosa d’Eivissa; quatre companyies teatrals al Xesc Forteza; 18 per al Principal de Palma i 17 fucions més per als teatres i auditoris públics de la Part Forana.

La solució
L’espai escènic en el qual més repercutirà aquesta "malmenada insularitat" serà el teatre Principal de Palma. En concret, l’increment d’insularitat es preveu que hi sigui de 180.000 euros per a 18 companyies contractades en ferm. A més, la situació es veu agreujada (i el preu incrementat) quan una companyia s’ha de traslladar a Menorca o a les Pitiüses.

Per tal d’equilibrar aquest greuge comparatiu amb la resta d’espectadors de l’Estat, l’Executiu balear ha establert un acord amb la Generalitat pel qual l’Executiu català subvencionarà les companyies catalanes perquè puguin recórrer les Balears. "Així com nosaltres tenim establerta una convocatòria de subvencions per a la projecció exterior de companyies insulars a la Península, hem acordat amb el conseller Tresserras que les companyies catalanes també puguin rebre ajudes d’aquestes característiques", aclarí Cerdà. La mesura, que es posarà en marxa enguany mateix, no té per ara cap pressupost establert. "Així mateix, l’ajuda catalana d’enguany serà simbòlica, esperam que la inversió grossa sigui amb vista a l’any que ve, quan es marqui dins una partida". L’objectiu, però, hauria de ser que els ciutadans de les Balears no hagin de patir cap sobrecost cultural.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.