algo de nubes
  • Màx: 20.5°
  • Mín: 10.84°
11°

[VÍDEO] Dinamitzadors lingüístics, vals culturals per a tothom, llei de drets culturals, índex de felicitat i benestar, renda bàsica, escola de pares...

El dinamitzador cultural i comunicatiu i director d'Ona Mediterrània i dBalears, Tomeu Martí i Florit, ha participat en el Fòrum de Primavera de l'OCB amb una conferència titulada 'Sus cultura! 15 propostes per la llengua, la cultura i la cohesió social'.

Martí ha contextualitzat les propostes fetes: «es tracta d'un exercici d'aturar un moment la dinàmica del dia a dia. Pensar en gran, amb l'ambició d'anar més lluny. I de posar al servei de la col·lectivitat un aplec d'idees que, en el pitjor dels casos poden funcionar com a far per orientar la direcció cap on avançar».

Propostes

Les propostes formulades en la conferència són:

Llengua

1 - Gran acord institucional, cívic i popular per la Llengua.
2 - Pla conjunt de dinamització lingüística que faci possible que, de manera immediata, es posin a fer feina 100 dinamitzadors lingüístics repartits per tots els pobles i barriades de totes les Illes Balears
3 - Pla urgent de formació i habilitació en llengua catalana que inclogui cursos suficients per tota la demanada que existeix.
4 - Servei d'assessorament i guia de bones pràctiques en recuperació lingüística i gestió del multilingüisme que estigui a disposició d'ajuntaments, empreses i entitats.
5 - Clàusules lingüístiques a tots els contractes i ajuts de l'Administració pública i de manera immediata en el pla de recuperació amb els fons europeus.

Cultura

1 - Dotació pressupostària suficient per garantir el desenvolupament de la indústria cultural de les Illes Balears, la remuneració digna i la llibertat creativa de tots els creadors culturals.
2 - Llei de drets culturals, aprovada dins la present Legislatura que ajudi a defensar els interessos del sector cultural en el seu conjunt i que garanteixi l'accés a la cultura de tota la ciutadania.
3 - Hub de la indústria audiovisual, amb connexió amb Barcelona, que reorienti part del sector serveis cap a aquesta aposta per una industria neta, emergent.
4 - Val Cultura IB de 30 euros cada trimestre per a cada ciutadà.
5 - Edició anual d'uns premis dedicats a totes les disciplines culturals i artístiques.

Cohesió social

1 - Creació i revisió anual de l'Índex Balear d'Excel·lència, Felicitat i Benestar (IBEFB) amb indicadors per mesurar l'excel·lència i el benestar econòmic, ambiental, físic, mental, laboral, social, cultural i polític
2 - Posada en marxa de la Renda bàsica, universal i incondicional
3 - Escola per a pares i mares
4 - Ensenyament gratuït i de qualitat de 0 a 18 anys.
5 - Institut de promoció i coordinació d'espais, equipaments, circuïts i intercanvis culturals.
Finalment, Martí considera imprescindible que s'impulsi un nou contracte social, que posi la vida i la cultura al centre; una Obra Cultural Balear reforçada i una immensa i intensa mobilització ciutadana.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Tià, fa mes de 2 anys


Som pagès i visc a la Part Forana, a la pagesia, que en solem dir.



He anat, durant aquest any darrer, diverses vegades a Manacor i, trescant pels carrers, amb les orelles ben obertes, la impressió que n'he tret és que no se sent tant de foraster com un any enrere. Manacorins que conec m'ho confirmen. Solen dir "Això torna esser es Manacor d'un temps".



A les grans superfícies on solc comprar, els "Señorita Pili, acuda a la caja 2" ha reculat força. La darrera vegada que vaig entrar dins un, només vaig sentir parlar foraster per la megafonia.



A Ciutat, no ho sé, però, ja de sempre, sempre hi parl català. Només una vegada, a una sabateria del carrer de Sant Miquel, la dependenta em va comminar "Hábleme en castellano". Li vaig dir ue me n'anava a la sabateria de veïnat. La madona, que m'havia sentit, ve sortir escapada: "No se'n vagi, que jo sí que parl mallorquí". La vaig deixar amb la paraula a la boca dient-li que havia perdut un client, sobretot erquè es permetia de tenir una dependenta que insultava els mallorquins.



Aquesta és la meva norma de conducta de molts d'anys ençà i només he tengut tres topades, de les quals els forasteroparlants n'han sortir ben escaldats. Un pic els vaig fer treure el llibre de reclamacions i hi vaig deixar una nota.



Ja ho sabeu, compatriotes: "De les herbes molles se'n torquen el cul." I jo no he volgut mai esser una herba molla.

Valoració:1menosmas
Per balmany, fa mes de 2 anys

Casi nunca estoy de acuerdo contigo; pero en el día de hoy has demostrado ser valiente, ya que mi comentario de esta mañana era malo de digerir desde tu parte, y no se me caerá el único anillo que llevo, al reconocerlo.
Un tal A.G., seguro que no lo publica, pues me ha tumbado otros menos duros.
Gracias, lo cortés no quita lo valiente.

Valoració:0menosmas
Per Bollat, fa mes de 2 anys

L'espant ets tu, castany.

Valoració:0menosmas
Per clar i català, fa mes de 2 anys

Avui i sempre hem d´exigir el que ens pertoca com a autonomia, davant de qui sigui i sense complexos.

Valoració:3menosmas
Per Sr, fa mes de 2 anys

Més subvencions= Més impostos

Valoració:-2menosmas
Per escorpí, fa mes de 2 anys

Els mallorquins, menorquins, eivissencs i formenterers som massa tous en l'aspecte lingüístic. És per això que cal la força del Govern, però el nostre Govern mira més cap a Madrid que cap a ca nostra. És molt trist. Tot un patrimoni cultural se'n va en orris.

Valoració:4menosmas
Per balmany, fa mes de 2 anys

Juro por mi conciencia y honor que me he quedado sin palabras.
Soy incapaz de reaccionar.
¿Cómo es posible que a alguien se le puedan ocurrir estas cosas?.
Te pueden venir a la cabeza, pero jamás publicarlas, pues el espanto está servido.
Esto no es libertad, esto es Corea del Norte.
Tú no quieres libertad y mejoría para nuestro pueblo; tú lo que quieres es control absoluto de todo.
Martí Florit: todas estas ocurrencias para tus hijos.
Afortunadamente, todo quedará en papel mojado y en risita floja, para no hacer mucho ruido.
Otro "mesías", pero esta vez de cartón piedra.

Valoració:-3menosmas
Per Algaidí, fa mes de 2 anys

Llegint i escoltant en Tomeu Martí me passa que veig que els canvis són molt difícils, però imprescindibles. Els governants estan massa en el dia a dia. hem de menester gent que pensi a futur

Valoració:6menosmas
Per Pere, fa mes de 2 anys

Crec que si no ens mobilitzam com a poble estam ben cuits. Hi ha una castellanització totalment desacomplexada que fa feredat! Cada vegada estam mes arraconats! El Govern sembla també acomplexat! Una part del poble espera polítiques ben clarament orientades a preservar la nostra cultura i la nostra identitat.

Valoració:7menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente