cielo claro
  • Màx: 15.05°
  • Mín: 7.61°
12°

Consell i Govern ofeguen la Fira de teatre infantil i juvenil

959
L'any passat la Fira congregà 11.000 espectadors i 30 companyies.

Els impagaments del Consell de Mallorca i el Govern han posat entre l'espasa i la paret a la Fira de Teatre infantil i juvenil de les Illes Balears. Les dues institucions deuen als organitzadors de la mostra escènica més de 60.000 euros, cosa que impossibilita la continuïtat de la Fira per a la propera tardor. "Nosaltres no tirarem la tovallola perquè creim en aquest projecte que després de 12 anys s'ha consolidat com a referent teatral", apuntava ahir Jaume Gomila, màxim responsable de l'associació Sa Xerxa, ens organitzadora de la Fira.

El problema, altra cop, són els impagaments per part de les institucions que una vegada atorgades les suposades ajudes, no es fan efectives. El principal "deutor" és el departament insular de Cultura del Consell que lidera Joan Rotger. El 2011 el departament de Rotger va anul·lar l'ajuda atorgada a Sa Xerxa per celebrar la fira amb l'argument que eliminà les subvencions nominatives. El mateix succeí el 2012, però en aquest cas la subvenció no era nominativa sinó que s'incloïa dins una de les convocatòries d'ajudes per a projectes culturals que ja s'havien publicat al BOIB, però que al darrer moment el Consell retirà. "Ja havíem fet la fira, havíem publicitat el Consell com institució que dóna suport, els seus representants vingueren a la presentació i tot, però després no arribà res", afegia resignat Gomila mentre explicava que ara estan pendents d'una altra convocatòria d'ajudes culturals que tampoc s'ha realitzat. En total doncs, el Consell de Mallorca no ha fet efectius entre uns 43.000 euros que, en un primer moment, havia assignat per l'organització de la Fira teatral.

Una situació semblant ocorre amb les diferents conselleries del Govern que també prometeren ajudes per a la mostra escènica que es realitza a Vilafranca. Però que, una vegada realitzada la Fira i que ells surtin com a promotors, no han fet l'ingrés corresponent. En aquest cas, els impagaments l'Executiu arriben als 25.000 euros. "L'única institució de les Illes que a hores d'ara garanteix el seu suport i els seus compromisos és l'Institut d'Estudis Baleàrics", apunten des de Sa Xerxa.

Així doncs, la continuïtat de la Fira de Teatre Infantil i Juvenil, l'única d'aquestes característiques a Balears, està ferida de mort. Els organitzadors breguen per a la seva supervivència i mantenen que la mala situació econòmica de la fira no es deu per mala gestió o previsió, sinó que ve donada per unes ajudes que en el seu moment les institucions varen prometre i que després no han fet efectives. "Tenim una pòlissa de crèdit que ens està ofegant perquè no rebem els doblers", explica Gomila mentre afegeix que davant aquesta situació Sa Xerxa ha hagut d'acomiadar els tres treballadors que tenien i que continuen treballant de manera voluntària però sense cobrar. La mala gestió o desídia de les institucions també ha afectat a nivell laboral.

Tot i aquesta delicada situació, Sa Xerxa no vol redir-se. L'any passat, ja demostraren que quan vénen maldades és necessària la imaginació i demanaren ajuda als veïns de Vilafranca per fer front a la Fira de Teatre. La resposta fou massiva i els veïns de la localitat acolliren a casa seva els membres de les 30 companyies escèniques que feren part de la mostra de l'octubre passat. Fou una mesura d'estalvi important que suposà també la implicació directa del poble. Ara fan una nova crida sota el lema "Salvem Sa Xerxa". Ahir organitzaren un concert a Vilafranca amb la participació de Cucorba en la seva versió de nit i el DJ Doctor Magneto. La recaptació del concert serà per a l'associació.

A més, també han posat a la venda un seguit de serigrafies que, de manera altruista, han realitzat els artistes Alícia Llabrés, Catalina Cànoves, Catalina Julve, Jaume Falconer i Rafel Juan. Es poden adquirir a 50 euros i també ajudaran a sufragar les despeses perquè la Fira de Teatre Infantil i Juvenil pugui ser una realitat l'octubre del 2013 i congregui almenys 11.000 espectadors com féu la passada edició. Mentre, caldrà veure la responsabilitat de les institucions.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per XL, fa mes de 10 anys

Però per llengues artificials i mal parides, per ells fer dinars de llagosta i per alts càrrecs i assessors si que en hi da de doblers!. Les urnes no vos perdonaràn.

Valoració:5menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente