algo de nubes
  • Màx: 20°
  • Mín: 13°
15°

El Sitges Film Festival estén la mà al certamen Mare Mostra de Palma

20414
Àngel Sala, Álvaro Iglesias i Mike Hostench. | A.Fernández

En moments de dificultats  com aquests, els festivals cinematogràfics de l’Estat estableixen ponts d’unió per tirar endavant les iniciatives del setè art. Així ho explicava ahir Àngel Sala, director del Sitges Film Festival, que ha fixat un acord de col·laboració amb el festival Mare Mostra de Palma. “La crisi és un monstre que no sabem d’on ha aparegut, però que hem d’evitar que deixi el panorama cultural del país com un desert”,  apuntava ahir al matí Sala, acompanyat pel subdirector de Sitges, Mike Hostench.

La col·laboració entre ambdós certàmens s’ha traduït en l’aportació de dues cintes per part del Festival de Cinema Fantàstic de Catalunya perquè es puguin veure dins el programa del Mare Mostra. Són “dos dels millors films del catàleg de Sitges”, apuntava ahir Álvaro Iglesias, organitzador del certamen mallorquí. Diumenge es projectà Grabbers i ahir va ser el torn de Gyo Tokyo Fish Attack. A més, ambdós directors participaren al  capvespre en un col·loqui en què es volgué deixar clara la importància del cinema fantàstic i que esdeveniments d’aquest tipus també donen nom a la ciutat on es realitzen.

“La col·laboració se centra primer de tot en la programació, a més de l’ajuda en els contactes de convidats o fins i tot l’esponsorització”, afegí Hostench, qui recordava que avui dia és “absurda” la idea de la competitivitat entre festivals. “Hi un festival generalista, que és el de Sant Sebastià, i altres  de més específics, perquè precisament l’especialització temàtica és fonamental”, afegia Sala.

Sobre la situació del sector, el director de Sitges fou mou crític amb la caiguda d’espectadors als cinemes de l’Estat. “Això no és normal; el cinema creix als Estats Units, Alemanya, Rússia i a la Xina. No puc entendre que un dissabte vespre només hi hagi 20 persones en un cine”, digué. I apuntà que segur “devem haver fet alguna cosa malament”. Les conseqüències d’aquesta davallada d’espectadors les atribuí d’una banda a la pirateria, però féu especial esment que “hem de canviar el xip sobre la distribució o exhibició, perquè es continua fent com als anys setanta; aquest model ja no serveix”, remarcà. I   assenyalà la falta de polítiques culturals que protegeixin el sector i no “que peguin ganivetades a l’esquena com la pugada de 13 punts de l’IVA al cinema i al teatre”.

Pel que fa al cinema fantàstic, que també fa part del Mare Mostra, els dos directors asseguraren que mig món està “molt pendent del que es fa Espanya”. Així, recordaren noms com el de Jaume Balagueró, sorgit de Sitge, i Andy Muschietti que, després de mostrar el curt Mamá a Sitges, féu el salt al llarg també amb Mamá i ha recaptat més de cent milions de dòlars arreu del món.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

De moment no hi ha comentaris.