algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 13°
14°

“M’acomiadaren per telèfon dies abans de presentar el nou director”

21682
Salvador Brotons, exdirector de l’orquestra simfònica ciutat de Palma, durant un concert. | J.M. MONTANER

Salvador Brotons dirigí l'Orquestra Simfònica de Balears Ciutat de Palma per primer pic el 1997, fins al 2001. Vuit anys després tornà a l'Illa, però també arribaren els temps convulsos, la crisi i el perill de desaparició de l'Orquestra. La segona estada amb la Simfònica finalitzà de manera sobtada el mes passat, quan les urgències pels nous projectes es dirigeixen cap a un altre model de gestió econòmica i, consegüentment, artística. L'actual gerent de la Simfònica, Marcelino Minaya, li comunicà per telèfon que li rescindien el contracte, dies abans que es fes oficial el nom de Josep Vicent com a nou director. Brotons parla a dBalears de com fou l'acomiadament i de la situació de l'Orquestra.

Pensàveu acabar així la vostra relació amb la Simfònica?

No, jo creia que hi continuaria, però tot té un final. El que ocorre és que han passat coses molt lletges i algú deu estar avergonyit. El nou director té molta influència política i ha aconseguit un patrocinador privat que li pagui els 70.000 € de sou.

Només era qüestió que un patrocinador es fes càrrec del sou de Josep Vicent com a director?

Els han promès moltes més coses, però no sé si arribaran. Teniu en compte que la darrera vegada que jo vaig cobrar la meva nòmina va ser el desembre de 2011. I a sobre, ara em passa això.

Pensàveu que us substituirien?

No. Ara entenc certes coses que havien anat passant. Aquesta temporada m'obligaren a programar dos concerts d'aquest senyor (Josep Vicent). Em varen dir que era una qüestió d'uns patrocinis. I això que a Pollença la valoració del concert que oferí no havia estat gaire bona...

Com us comunicaren que no us renovarien el contracte, que finalitza el proper 30 de juny?

M'acomiadaren per telèfon dies abans de presentar el nou director. El gerent de la Simfònica, Marcelino Minaya, em cridà el 4 de gener i em demanà que vingués urgentment a Palma. Com que m'era impossible, m'ho va dir per telèfon.

Com us vàreu sentir?

Molt malament, però vaig entendre algunes coses. Encara no m'havien pagat i m'havien rebaixat molt el sou. Ara veig clar que el que volien era que partís jo. Supòs que el problema va ser que jo volia continuar, sobretot en temps tan difícils per a l'Orquestra. Al meu parer, no era el moment de partir per qüestions econòmiques. De fet, vaig quedar per motius sentimentals, i no per oportunistes com altres.

Què pensau del nou projecte que es vol fer amb la Simfònica?

Em sona a cosa hipotètica. De moment, l'únic segur és que s'han signat els 70.000 euros per al nou director. Poden arribar més doblers o no. El conseller Rafel Bosch em va dir que aquesta era la darrera oportunitat per salvar la Simfònica, que ell no hi veia cap altra solució.

Quina opinió teniu de Vicent?

No l'he vist dirigir i, per tant, no en puc dir res artísticament. Però quan un director es posa davant d'una orquestra i no l'hi volen...

Què voleu dir?

M'agradaria que algú parlàs amb els músics de l'Orquestra. Estan acollonits i amenaçats de quedar al carrer. Encara hi pot haver més retallades de personal. Patesc molt per ells i no veig el futur clar ni artísticament ni econòmicament.

Quin és el paper de Marcelino Minaya en tota aquesta història?

Ell és una persona posada pel partit. Em va dir com a excusa que faig massa coses i que no em puc dedicar prou a l'Orquestra. M'han tingut sempre que ha volgut. Tot això li ve molt gros. Malgrat tot, desitjo el millor a la Simfònica i prefereixo no continuar si això fa que se salvi.

Us varen plantejar alguna altra solució?

M'havien dit que ho arreglarien. Jo confiava en el conseller.

Sentiu que us han traït?

S'han portat molt malament. No he volgut ni llegir la premsa, aquests dies. He de seguir el meu camí. Som conscient que els càrrecs tenen un principi i un final. Una altra cosa són les maneres. Si el juny passat m'ho haguessin dit, ja estava. Però d'aquesta manera, dir-m'ho així, perquè el volen presentar... És un gran espectacle de fum, i a l'orquestra tots pateixen.

Com heu viscut els moments tan durs pels quals ha passat la Simfònica?

Era a Corea i els vaig viure amb molta pena. Els músics estaven desesperats i els vaig donar tot el meu suport. Vaig parlar amb el conseller i vaig fer tot el possible perquè l'Orquestra no defallís.

Quan tornareu a dirigir la Simfònica?

La setmana que ve. També he de fer un concert el Dia de les Illes Balears, amb els polítics. Almanco em vaig acomiadar de Bosch de manera respectable. Em va dir que no hi havia altra opció i que els doblers privats estaven associats a un perfil concret de director.

Quin balanç feis del temps que heu passat a la Simfònica?

El balanç és positiu. Llàstima dels dos darrers anys. Ara estic molt content, perquè s'edita un disc amb Naxos que gravàrem fa un any i mig, amb composicions meves. Una discogràfica així garanteix distribució mundial. Durant aquest temps, la Simfònica ha sonat molt bé i he vist el públic molt satisfet. És una pena, perquè la crisi i el canvi de gerència han deixat pel camí molts projectes.

Quan cobrareu?

Cobrar? (riu). Quan vaig comentar la situació a Rafel Bosch, em va dir que cobraria aquest mateix gener. Dimecres li vaig enviar un correu electrònic recordant-li el que em va dir. Crec que algun dia em pagaran. El darrer any ha estat una ruïna, perquè he pagat molts viatges i hotels de la meva butxaca. La part administrativa de l'Orquestra no funciona.

Quins són els vostres propers projectes?

En tenc per davant molts. Hi ha un grapat d'orquestres que dirigesc arreu del món. A més, tornaré a ensenyar a l'Escola Superior de Música de Catalunya (ESMUC). També vaig sovint a treballar als Estats Units i a Israel. Si he passat un any sense cobrar, puc tirar endavant perfectament! (riu).

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente
Per Xim Garcias i Morell, fa mes de 11 anys

Sr. Mestre voste no es merexia aquest fet, pensi que sempre aquí tindra un gran company que sempre l'atmirart molt, perque es un des millors directors que hi ha en la actualitat. Xim Garcias Morell (Xim s'infermer)

Esper confiar en la seva amistat que sempre m'ha demostrat, perquè m' ha fet molt feliç.

Valoració:0menosmas
Per Aleierta, fa mes de 11 anys

Que no pase desapercibido que la World Orquestra es una formacion de alumnos; que Marina d'Or (que apoya a J. Vicent) es una empresa con ambiciones en Mallorca; que East West es la productora de J. Valent, despedido del festival de Pollensa por no tener las cuentas claras; que Isabel Cerda proteje a Valent y a Vicent; que quieren programar su propia musica en la Sinfonica; que Minaya hace lo que le dicen... ay, ay, ay!

Valoració:1menosmas
Per cronistadiari, fa mes de 11 anys

El principal problema del nuevo director es que es una recomendación de Joan Valent, quien acaba de ser despedido del Festival de Pollensa por "anomalías" económicas en su gestión. Que se preparen en la Sinfónica para más y más y más y más "anomalías" y un despiadado pillaje de sus arcas. Que no pase desapercibido el hecho de que Vicent, un entusiasta director, aunque en realidad un principiante, estaba subvencionado por la CAM, otro banco saqueado

Valoració:6menosmas
Per Francesc Ribas, fa mes de 11 anys

Benvolgut Salvador Brotons: Lamento moltissim que ens deixis o que tápartin sense modals . Tot i que aixcó ja es veia venir, donç, per desgràcia coneixem el "paño" ...Els qui realment estimem tant la Música com lÁrt en general estem molt agraits pels entranyables moments que ens has permès viure, amb la esquicitez de tantes interpretacions que l´Orquesta sota la teva batuta ens heu brindad, com ara n´hi ha prou remetre a l´´ultim Concert , per Nadal amb una 5ª Simfonia de Beethoven sublim i unes Nadales instrumentades per tu mateix i que gran part de Públic va agrair posat en peu , i aixi, tants altres estrenes dáutors Mallorquins sense oblidar el Concert al Ajuntament de Viena, on els teus composicions sobre Música Mallorquina les llágrimas van fer brollar a mes dún i una . No oblidis Mallorca que molts Mallorquins que també Estimem i tenen un gran Cor i sensibilidad per Estmar alló que es Estimables, No oblidarem el teu exqisit Art . Fins Sempre . Francesc Ribas.

Valoració:6menosmas
Per acusica, fa mes de 11 anys

Bé, en primer lloc es veritat que les maneres d'actuar del gerent de l'orquestra no son les millors, però el dia que el varen nombrar això ja ho sabíem, fixatge polític, potser el nou drector també ho sigui, però el próxim ex director de l'orquestra hauria de dir que ell mateix, també ho va ser, el varen nombrar quasi a dit per l'anterior Govern, també resulta que abans d'ell hi havia un altre director, al que fèren fora per els seus problemes d'idioma, i les seves preocupacions musicals.I ell per medis de comunicació va dir: em varen demanar un projecte musical i el vaig fer...
I el comentari respecte als músics...Crec que com a tot un col.lectiu ens podrem trobar gent a favor d'en Brotons , o del nou director. i viceversa
Sr. Brotons si ho han fet malament d'acord,en quant determinades persones, però no xerri malament d'un company, el que queda malament es vosté.

Valoració:-3menosmas
Per pof, fa mes de 11 anys

Pues si, la administracion de la orquesta, un desastre!
Menos gente en la administracion, un gerente que venga
Y entienda de la musica y para los musicos y menos politiqueo,que
Ya esta bien de llenarse los bolsillos a costa de los trabajadores.

Valoració:16menosmas
Per Pobler, fa mes de 11 anys

Quant enxufisme hi ha allà! Molt bé Mestre, ara tiri ja de tot el que queda, Se sap de bona font que hi més d'un enxufat allà dins.

Valoració:13menosmas
Per MARCELINO PAN Y VINO, fa mes de 11 anys

AIXÒ ÉS CACIQUISME PEPERA EN TOTA REGLA! JA ESTA BÉ D'ENXUFISME!
Marcelino, tots sabem que has viscut tota sa vida des teu enxufisme amb es PP. Quan es PP ha entrat has tingut feina al conservatori entre altres llocs. Deixa de ser un enxufat i currat ses coses d'una vegada per totes!!!

Valoració:10menosmas
Per Militar, fa mes de 11 anys

Aquest gerent de la simfonica és un pepero , que només l'interessa meditar, a mallorca tots el coneixem.

Valoració:10menosmas
Per Joanjoanet, fa mes de 11 anys

Li han rebaixat el sou? Q cobrava doncs? Perque durant tots aquests darrers mesos pareix ser que tenia un sou astronòmic, amb 6 xifres, segons el que han dit a la prensa. Un CD amb obres seves? I qui cobrarà els drets ell o els músics que cobren cada vegada menys i només pateixen de retalls mentres ell era a..... Corea?!? Un director titular no hauria de viure aqui per poder fer feina amb la "seva" orquestra? Tot plegat sona a pataleta.

Valoració:-10menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 2
Siguiente