algo de nubes
  • Màx: 19°
  • Mín: 11°
15°

Nit de Reis, nit d’esperances

Ses majestats arribaren ahir a tots els pobles de l’Illa carregats d’il·lusions, regals i caramels. Unes 200.000 persones sortiren als carrers de Palma per veure la cavalcada reial. ONG i associacions han fet possible que molts infants no quedin enguany sense juguetes

22592
Melcior, Gaspar i Baltasar saluden des de la balconada de Cort. | P.Pellicer

La nit de Reis es convertí ahir en una jornada per fer una pausa a les preocupacions diàries i gaudir amb els infants de la màgia dels Reis d'Orient. Les principals places i carrers d'arreu de Mallorca s'ompliren de públic per veure arribar Melcior, Gaspar i Baltasar carregats de caramels i regals.

Els presents enguany, per ventura, arribaran més minsos i, gràcies a les ajudes de moltes organitzacions i associacions, seran una realitat a moltes de les llars balears. I és que, val a dir-ho, no podem oblidar que, encara que ahir fos nit de Reis, un de cada tres infants illencs viu per sota el llindar de la pobresa. Unes xifres alarmants que Unicef donà a conèixer el setembre passat i que també s'han de recordar en dates tan assenyalades com aquesta.

Les il·lusions, però, sembla que poden amb tot, i les cares dels infants són el regal més preuat en veure els tres Màgics passar pel seu poble o ciutat damunt una carrossa, un cavall o fins i tot amb el tren públic. Perquè els Reis arriben per tot. A Palma, per exemple, feren l'entrada triomfal per mar dins la goleta turca Alània. Al moll Vell milers de persones esperaven per veure'ls quan a les 17.23 esclataren els primers coets, senyal de l'arribada a terra.

Després vingué la cavalcada, una mica més minsa i descoordinada que en altres ocasions. Si bé l'Ajuntament havia avançat que enguany seria ben participativa amb 60 carrosses i comparses, allò cert és que tot semblava més reduït o més ‘auster', una paraula que sembla estar de moda entre els nostres polítics. Tant és així que ses majestats i els seus acompanyants començaren la colcada molt ufanosos repartint caramels i, a la segona volta pel Born, ja gairebé no en tenien. La pluja de caramels per Jaume III també caigué amb comptagotes. És més, entre carrossa i carrossa podien passar ben bé tres minuts d'espera.

Allò que sí que va ser ben lluïda fou la participació ciutadana. Segons Cort, unes 200.000 persones ompliren els carrers del recorregut de ses majestats, que s'allargà per espai de més de tres hores. La xifra és ben significativa, ja que suposa 50.000 persones més que l'any passat i una de les activitats populars més participatives de Ciutat.

Això sí, el moment culminant per a tots fou quan entre crits de "ja arriben, ja arriben", els infants divisaren la carrossa en forma d'unicorn del rei Melcior, que saludava a tort i dret. Després arribà el rei Gaspar amb una barba negra -no rossa com hi estàvem acostumats- i que tenia una gran retirada al regidor i portaveu del govern de Cort, Julio Martínez.

La comitiva amb aires moriscs feia les delícies de grans i petits amb les seves danses. Però qui sempre s'endú més mamballetes és el rei Baltasar, que arribà a la plaça de Cort quan faltaven pocs minuts per a les les vuit i mitja del vespre. La regidora de Participació Ciutadana, Sandra Fernández, els donà la benvinguda mentre els tres Mags pujaven les escalinates de l'Ajuntament i eren rebuts pel batle de la ciutat que, enguany sí, deixà que Melcior, Gaspar i Baltasar tinguessin tot el protagonisme que els correspon i no sortí a la balconada per saludar els centenars de ciutadans que des de feia hores estaven allà congregats.

Era el moment més màgic de la nit de Reis palmesana, que es va reproduir a tots els pobles de Mallorca amb diferents formats, perquè si una cosa tenen aquests reis és que poden ser a Botswana i a Mallorca al mateix temps. És la gràcia de ser màgics. Després els vendria la part més dura i més gratificant: repartir, casa per casa, tots els regals per als infants que durant el 2012 hagin fet bonda. Avui serà dia de destapar regals i de gaudir d'uns reis tants si s'és de tendència monàrquica com republicana. Els presents, de vegades sense necessitat de ser materials, són el més important.

Comenta

* Camps obligatoris

Comentaris

Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente
Per Elisa, fa mes de 11 anys

JAVC: Vaig pensar exactament el mateix. Quina desfilada més "cutre", no pot haver costat mai aixo!

Valoració:0menosmas
Per Il.lusionat, fa mes de 11 anys

Jo he demanat als Reis d´Orient, un Govern i un Gobierno nous.

Valoració:3menosmas
Per Cabrums, fa mes de 11 anys

La que millor ha vist els reis ha estat na Teresa Palmer, la delegada del govern, que va tenir la sortada de poder emprar el balcó de l'edifici del ministeri de foment (de marina) del carrer Antoni Maura. No savia que hi visquessi. O no hi viu? Res... uns van a Cabrera a filmar vídeos educatius, d'altres empren edificis públics per controlar la seguretat des del balcó, no perquè no vulgui veure els reis amb tot el cabrum...

Valoració:4menosmas
Per calvianer, fa mes de 11 anys

On és vist un rei Gaspar amb barba negra???? Per alguna cosa se l'anomena rei ros!!

Valoració:6menosmas
Per Menuda, fa mes de 11 anys

Estimats Resis d'Orient,

Duis-nos responsables polítics que vetlin pels interessos d'aquestes illes que van a la deriva des de fa tant de temps.

Valoració:1menosmas
Per JACV, fa mes de 11 anys

On són els 230.000 eur???? Ja poden demostrar on s'han gastat els doblers...pq 40.000.000 de pessetes són moltes pessetes per gastar amb una cavalcada minça, decorada sense gust...amb carrosses repetides...il.luminació bastant cutre...En la meva opinió la carrossa jazz va ser la millor. Palma es mereix desde fa molts d'anys una cavalcada digne del que costa. Me pareix un robo i una tudadissa de doblers.
Ara bé, increible les cares, imatges, comentaris dels nins tot esperant amb il.lusió que arribin els reis. M'entristeix pensar que hi ha nins que no poden tenir ni un sol regal i més m'entristeix com un polític pot anarse'n a dormir tranquil un vespre així sapiguent que la pobalció pateix i encara més els més defavortis com els nins!!

Valoració:3menosmas
Anterior
Pàgina 1 de 1
Siguiente