cielo claro
  • Màx: 28°
  • Mín: 15°
15°

Dos segles de juguetes

El centre antic de Palma acull des d’ahir un museu que fa repàs de la història de les joguines a partir del 1880 fins a dia d’avui

23044
Les sales i vitrines de la mostra estan distribuïdes per temàtiques. | E. Valverde.

El que començà fa 36 anys com una quimera d'un estudiant de Belles Arts s'ha convertit avui en un complet centre museístic sobre el món dels juguerois. Després de matenir viu el Museu de la jugueta de sa Pobla durant 12 anys, el col·leccionista Ton Boig Clar aterra ara a Palma amb un nou centre expositiu i amb més de 3.000 joguines exposades. És un repàs historiogràfic sobre aquest vessant de la nostra societat d'ençà de 1880.

El centre, que obrí ahir capvespre les portes al públic, s'ubica al carrer de la Campana, just devora Santa Eulàlia. Part del que fou el Palau Vibot es converteix així en un complet centre on els visitants trobaran bona part dels seus records d'infantesa: cavalls de cartó, cuinetes, soldadets de plom o les ‘maripepas' s'exhibeixen devora les majestuoses cases de nines, patinets, els cotxets de llauna o fins i tot clicks de Playmobil.

I és que aquest Museu de la jugueta ofereix una retrospectiva del món infantil des dos-cents anys d'història i és també "un reflex de com ha canviat la nostra societat", afegia ahir el propietari i col·leccionista.

En total, Ton Boig Clar té una col·lecció de més de 7.000 peces, que ha anat recollint des de les més antigues fins a les de fa pocs anys. I és que "la cultura està basada en el joc" i "cada jugueta canvia a mesura que també canvia la societat, com les sexistes o bèl·liques", apunta Boig. Són 400 metres quadrats repartits en tres plantes.

Al primer i el segon pis, s'hi ubica el museu pròpiament dit amb la col·lecció permanent, mentre que a la planta baixa hi ha instal·lat un bar de tapes i un espai expositiu que canviarà cada dos mesos amb peces de col·leccionistes de tota casta i també mostres pictòriques.

Per a la inauguració, aquesta sala temporal acull una col·lectiva de deu artistes i una col·lecció de botelles de vidre d'Ángel Hernández amb el títol Un món de vidre.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.