cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 17°
17°

Una entrada de cine costarà 7,50€

La pujada de l’IVA no alterarà el preu del Dia de l’espectador (4,50€) i dels bons 10 (4 €) i 5 (4,50€). Amb els canvis de tarifes, les sales de cinema afronten unes pèrdues d’aproximadament el 7% en el marge de beneficis. També es creen a les taquilles noves categories per als majors de 65 anys i els aturats. Els impostos s’afegeixen a les despeses de digitalització del 2013

441
Malgrat la pujada de l’IVA i del preu de les entrades de cinema, els aficionats al setè art encara tindran a l’abast possibilitats a preus raonables. | S. AMENGUAL

Només queden uns dies perquè s'apliqui la pujada de l'IVA i un dels llocs on els ciutadans ho notaran serà a les taquilles dels cinemes. El preu d'una entrada ordinària costarà a partir de dissabte 7,50 euros, en lloc dels 6,80 euros que es pagaven fins ara. I això que el nou preu no cobrirà l'increment del 8 al 21% de l'IVA. "Les empreses reduirem aproximadament un 7% el nostre marge de beneficis, però consideram que aquesta és l'única manera que el públic vingui a veure pel·lícules", explica Joan Salas, propietari de diverses sales de cinema a Palma.

Malgrat tot, hi haurà tres categories de preus ‘intocables' En primer lloc, l'entrada del Dia de l'espectador (dilluns), que es mantindrà en 4,50€. Tampoc no es modificaran els preus dels bons 10 i 5, que continuaran a 4,00 i 4,50 euros l'entrada. "Els empresaris hem decidit que ni el públic ni nosaltres no tenim culpa de l'increment de l'IVA, així que hem procurat que afectàs el mínim els preus i hem assumit part del cost", assenyala Salas.

Els altres preus que sí que es modifiquen patiran una pujada d'entre el 7 i el 8%. La localitat del segon Dia de l'espectador (dimecres) passarà a costar 5,50 euros, en lloc dels 5 euros d'ara. Els portadors del Carnet Jove també pagaran 5,50 euros. I la sessió matinal passarà de costar 4,50 a 5 euros.

Jubilats i aturats

Les taquilles dels cinemes inclouran dues noves categories en les seves tarifes que fins ara no existien. Una és la de majors de 65 anys. Els jubilats abonaran 5,50 euros per una entrada. L'altra la formen els aturats, que podran anar al cinema els dimarts i els dijous pel mateix preu. La crisi hi obliga i la intenció del sector és fer tot allò que sigui possible per no perdre espectadors a les sales. "Hem hagut de prendre decisions duríssimes, perquè la situació no és gens bona per apujar els preus", comenta Salas. L'empresari reconeix que bona part del públic que omple a hores d'ara els cinemes "són els joves"; és a dir, el sector de la població que soporta un percentatge més elevat de desocupació. Per això, es potenciaran al màxim "els bons 10 i 5, que permetran a la gent anar a veure una bona pel·lícula per un baix preu". Salas destaca que els bons tenen una durada de mesos i que es poden compartir amb qui es vulgui.

Malgrat les noves tarifes, l'empresari no creu que "la gent deixi d'anar al cinema". "Quan les pel·lícules són bones, la gent ve a veure-les, i no pens que una pujada de 70 cèntims alteri aquest fet", remarca.

En el cas de les projeccions en 3D, les entrades costaran 10,50 euros, 3 euros més que en 2D. Per anar a les sales vip d'alguns cinemes també s'hauran de pagar 10,50 euros.

A la decisió del Govern central d'apujar l'IVA en el sector de la cultura del 8 al 10%, s'hi afegeix la necessitat de digitalitzar les sales el proper 2013. "Els empresaris estam patint per tots els costats. La digitalització arriba com "una imposició de la indústria nord-americana". "Per Hollywood, tot són avantatges, perquè els permet reduir molt els costs, però la veritat és que els films en 35 mil·límetres funcionen igual de bé des de fa molts anys".

Queden quatre dies d'entrades a 6,80 euros, quatre dies per a qui vulgui anar al cinema a uns preus que a partir de dissabte seran considerats gairebé d'una altra època.

Comenta

* Camps obligatoris

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.