Sembla que el serial del castell felanitxer de Santueri no té final. Després d'un fallit intent d'expropiació i de l'inici de les reformes per part de la propietat, ara n'arriba un nou capítol en forma d'obres irregulars. Un informe tècnic del Consell de Mallorca constata que, en una visita dels tècnics de la Direcció Insular de la Comissió de Patrimoni (DICP) del 21 de febrer, s'hi detectaren una sèrie d'intervencions de les quals s'informà "desfavorablement".
El més greu és que en el document s'explica que "en la referida visita observàrem, per sorpresa dels tècnics sotasignants, la realització d'obra durant el temps en què, segons l'arquitecte, aquestes estigueren suspeses". Aquests treballs es dugueren a terme "sense la supervisió de la DICP ni la presència de l'arquitecte de l'obra, de les conservadores restauradores ni l'arqueòleg". Què implica això? Idò que els tècnics del Consell no poden determinar exactament què s'ha fet a Santueri. "Desconeixem la composició exacta dels materials utilitzats, com també el procediment d'aplicació, i no podem saber si efectivament compleixen les funcions de consolidació del monument".
La primera actuació a la qual es refereixen els tècnics del Consell és el condicionament de l'espai que hi ha sobre la porta d'entrada. La finalitat de tractar aquest espai era "reduir les filtracions d'humitat a la zona inferior". Però l'informe recorda que "qualsevol solució restava pendent de l'autorització preventiva de la Comissió Insular de Patrimoni". En canvi, a la visita del febrer passat es constatà que "ja se n'havia cobert tota la superfície". "Desconeixem la composició dels morters utilitzats, el tipus de capa impermeable, tampoc no sabem si s'ha eliminat o no la prova de morter que s'havia fet anteriorment". Aquesta intervenció "fou informada desfavorablement".
L'informe continua parlant de la consolidació dels murs que tanquen l'espai sobre l'entrada i el mur baix de tàpia. "S'han consolidat aquests murs sense l'autorització de la Comissió Insular de Patrimoni Històric". A més, "tampoc no s'han seguit els criteris expressats en el projecte lliurat a la DICP ni les pautes parlades durant la visita d'obra". El punt finalitza deixant ben clar que "s'han fet noves juntes a tot el parament eliminant els antics morters, la qual cosa no permet reconèixer quina era la part antiga".
L'últim apartat de les obres fa referència a la consolidació del mur de tàpia i els dos murs de mamposteria, una intervenció que s'havia de fer "sense interferir en el monument". "El fet és que en la visita de 21/02/12 constatam que ja s'ha intervingut en aquest mur". En aquest cas, els tècnics tampoc no coneixen "la composició dels morters aplicats". Tampoc no saben si el mur de tàpia "s'ha consolidat amb un producte líquid, tal com es prescrigué". Per tant, "els tècnics de la DICP informàrem desvaforablement" de l'actuació.
El portaveu de la coalició PSM-IV-ExM a la institució insular considera que "totes aquestes obres s'han fet fora llicència de la Comissió de Patrimoni, motiu pel qual instarem el vicepresident JoanRotger que s'obri un expedient disciplinari als propietaris i es paralitzin els treballs. "La propietat passa dels tècnics del Consell i de la Llei de patrimoni. El que no s'entén és que l'informe dati de febrer i encara no s'hagin paralitzat les obres. Vés a saber el que s'ha fet en un lloc tan emblemàtic com és Santueri", assenyala Font, qui acusa la institució d'una "deixadesa total i absoluta". "Davant la gravetat dels fets, s'haurien d'haver paralitzat les obres de seguida".
Pregam que el Consell de Mallorca dóni suport al treball dels tècnics, exercint amb eixemplaritat la seva funció de garantir la preservació del patrimoni de totes i tots els mallorquins, aixì com sempre ha fet el PP